28 / 04 / 2024

İzmir Kiraz'ın imar planlarında revize! Hastane, yurt, okul ve AVM planları yeniden askıda!

İzmir Kiraz'ın imar planlarında revize! Hastane, yurt, okul ve AVM planları yeniden askıda!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu dava sonucunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı Kiraz’ın hastane, yurt, okul ve AVM planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden askıya çıkarıldı.



Mülkiyeti Kiraz Belediyesi’ne ait olan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilmesi planlanan ve içinde hastane,  TOKİ  Konutları, Okul ve alışveriş merkezilerini de kapsayan “Yeni Kiraz Planları” ile ilgili olarak bir son dakika gelişmesi yaşandı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınan imar planları ile ilgili İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 

Söz konusu kararın gerekçeleri arasında alanın 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki tarım alanları lejantı ile uygun olmaması, Ticaret-Konut alanlarında konut kullanım oranının belirtilmemesi, hastanenin yapılaşma koşullarının imar mevzuatına aykırı olması, Karayolları’nın görüşüne uyulmaması, katı atık alanının yakınlarında konut olması, yükseköğrenim alanının küçültülmesi ve ağaçlandırılacak olan bölgenin fiziki durumunun dikkate alınmaması olmuştu. Söz konusu yürütmeyi durdurma kararına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kiraz Belediyesi itirazda bulunsa da İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi bu talebi geri çevirdi. Merakla beklenen planların askıya çıkması ile beraber temeli atılan Kiraz Devlet Hastanesi’nin inşaatı da durduruldu.

İzmir Kiraz ın imar planlarında revize! Hastane, yurt, okul ve AVM planları yeniden askıda!

YENİ PLANLAR HAZIRLANDI 

Merakla beklenen planlarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verilmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı düğmeye bastı ve yeni imar planı hazırladı. 150 bin metrekarelik bölgeyi kapsayan 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı revize edildi ve askıya çıkarıldı. 

Askıya çıkarılan planlarda şu değişiklikler yapıldı: - 1/1000, 1/5000 ve 1/25000 planlara ek şekilde 1/100.000 Plan üretilmiştir. - TİCK alanlarında "tamamı konut olmamak üzere en fazla ticaret kullanım oranı yüzde 30" oranı belirlendi- Donatı alanlarında; yapılaşma koşulları belirlendi. - Plana ilişkin Karayolları Genel Müdürlüğünden yeniden görüş alındı. -İZSU itirazında belirtilmiş olan Alt kotlarda 25*25 T.A. (terfi istasyonu) eklendi. 

İptal nedeni olarak ifade edilen plan tekniklerine ilişkin maddi hatalar giderildi. Askıya çıkan planlarda konut alanları ve ticaret konut alanları için 0,90 emsal ve 4 kata kadar yapılaşma hakkı da tanındı. Ticaret ve konut alanlarının 1 emsal hakkının düşürüldüğü görüldü. Planlan nüfus ise 1050’den 947 kişiye indirildi.

İLK PLANLAR DA İPTAL EDİLMİŞTİ 

Bakanlık tarafından ilk olarak askıya çıkarılmış olan imar planları da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınmış ve mahkeme planların planlama ilkelerine uymadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Hastane ve yurt dışında ticaret ve konut alanlarının da eklenmiş olduğu plan iki belediye arasında da tartışmalara sebep olmuştu. Karşılıklı açıklamalar, siyasi değerlendirmeler gibi sebeplerle zaman zaman gündeme gelen plan tekrar yayımlanmıştı.

14 yıllık borsacı açıkladı! Halka arzlarda yükseliş trendi devam edecek mi?

Loft İasos için onay çıktı! Akfen'den Muğla'ya 550 odalı yeni otel geliyor!

TOKİ'nin 4 yeni projesinde teslimler başladı!


Geri Dön