19 / 11 / 2024

İzmir Körfezi Rehabilitasyon Projesi liman kapasitesini arttıracak!

İzmir Körfezi Rehabilitasyon Projesi liman kapasitesini arttıracak!

Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliğiyle yürütülen rehabilitasyon projesinin hayata geçmesiyle birlikte hem Körfez hayat bulacak hem de limanın kapasitesi artacak. Kumu ise inşaat, kentsel dönüşüm ve kıyı tasarımı projesinde kullanılabilecek...




YÜZÜLEBİLİR Körfez hedefiyle Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD ortaklığıyla yürüttüğü “İzmir Limanı ve Körfez’i Rehabilitasyon Projesi” kapsamındaki çalışmalarda Körfez’den çıkan tarama malzemesinde ağır metale rastlanmaması, gözleri bu malzemenin nasıl değerlendireceği konusuna çevirdi. İZSU Genel Müdürlüğü, Körfez’in kuzeyine açılacak sirkülasyon kanalından çıkacak tarama malzemesinin ziraat ve inşaat alanında kullanımını araştırmak amacıyla üniversitelerle proje çalışmalarına başlama kararı aldı.


İZSU, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile tarama malzemesinin tarım toprağı olarak kullanılabilirliği yönünde araştırma yapmak üzere önümüzdeki günlerde sözleşme imzalayacak. Çıkacak malzemenin tuzdan arındırıldıktan sonra park ve bahçelerde, örtü malzemesi olarak da Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’nda kullanılabildiğini belirten İZSU yetkilileri, üniversiteyle yapacakları çalışma sayesinde malzemenin azot ve fosforla zenginleştirilerek tarım toprağı olarak kullanımının araştırılacağını söyledi. 


Projenin çevre değerlerini artırmaya ve “Yüzülebilir Körfez” hedefini gerçekleştirmeye yönelik olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bunun gerçekleşmesi halinde limanımızın da kapasitesi artacak. Körfez’in dibinden çıkan tarama malzemesinde tehlikeli atık sınıfına giren herhangi bir değere rastlanılmaması elimizi güçlendirdi” dedi. Körfez’in kuzeyinde Büyükşehir’in tarama gemisiyle açılacak sirkülasyon kanalından yaklaşık 25 milyon metreküp malzeme çıkarılacağını kaydeden Kocaoğlu, “Bu malzemelerin döküleceği yerlerle ilgili önerilerimiz ÇED raporunda sunuldu. Bu malzemenin yüzde 70’i yumuşak kil, yüzde 30’u ise kum. Tek sorunumuz tuz. Ama en büyük avantajımız, Çiğli’de arıtma tesisimizin olduğu arazi. Burada oluşturmayı istediğimiz geri kazanım alanına bu malzemeyi taşıyıp, arıtma tesisimizden çıkan suyla rahatlıkla rehabilite edebiliriz. Tüm dünyada deniz kumu tuzdan arındırılarak inşaatlarda kullanılıyor. Çıkan malzeme toprak iyileştirici olarak taşlık arazilerin ıslahında kullanabilir. Kentsel dönüşüm projeleriyle  İzmir  Kıyı Tasarımı Projesi ise diğer kullanım alanları olabilir” diye konuştu.


Hürriyet Ege eki


Geri Dön