İzmir Ovacık Altın Madeni'nin ÇED toplantısı yapıldı!
İzmir Bergama’da Ovacık altın madeninin 4. atık havuzu için yapılan ÇED halkın katılımı toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Ovacık köylülerinin ve yöre halkının neredeyse katılmadı.
İzmir Bergama’da Ovacık altın madeninin 4. atık havuzu için yapılan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) halkın katılımı toplantısı madencilerin tiyatrosuna dönüştü. Ovacık köylülerinin ve yöre halkının neredeyse katılmadığı toplantının yapılacağı kahvehanenin tamamına yakını maden çalışanları tarafından dolduruldu.
‘HİÇBİRİ BİZİM KÖYDEN DEĞİL’
Ovacık köyü kahvesinde yapılan toplantıya onlarca maden çalışanının yanı sıra Dikili, Bergama, İzmir, Ayvalık gibi yerlerden gelen yaşam savunucuları katıldı. Toplantı öncesi kahvehanenin neredeyse tamamının maden çalışanları tarafından doldurulduğu, en az kahvehanedeki sayının iki katı maden çalışanının da dışarıda beklediği görüldü. Madenci şirket, kahve önünde lokma döktürdü ve gün boyu da lokma dağıttı. Çevrede de çok sayıda sivil-resmi jandarmanın önlem aldığı görüldü. Toplantıya birkaç kişi dışında hiçbir köylünün katılmadığını söyleyen Bakkal Mehmet Uslu, gelenlerin hiçbirisinin ise kendi köylerinden olmadığını ve maden çalışanları olduğunu belirtti: “Müdürlerini, tercümanlarını, güvenlikçileri, iş güvenliği çalışanlarını bile getirmişler.”
ÇED dosyasını hazırlayan Aecom şirketinin Çevre Mühendisi Yusuf Topçu altın madeninin üçüncü atık havuzunun yapılmasının planlandığı açık ocağına yer altı suyu seviyesinin altında kalması nedeniyle izin verilmediğini belirterek, bu nedenle 4. atık havuzunun yapılmasının gündeme geldiğini söyledi. Salondan söz alan yaşam savunucuları “atık havuzu” söyleminin, “tehlikeli atık havuzu” olarak değiştirilmesini istedi. Bu talebe, çıkan atıkların mevzuata göre tehlikesiz atık olduğu yanıtını veren Topçu, altın madeninin atık suyundaki siyanürün Avrupa’da izin verilen limitlerin bile altında olduğunu ileri sürdü. Bu sözlere salondan “Atıklar tehlikesizse neden bu kadar uğraşılıyor o halde” diye tepki geldi.
‘KÖYLÜ KANSERLE BOĞUŞUYOR’
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, ÇED dosyasının çelişkilerle dolu ve yetersiz olduğunu söylerken, bölgenin artık 4. atık havuzu gibi böylesi bir potansiyel tehdidi kaldıramayacağını belirtti. Engel, yörede kanser olaylarının madenden sonra hızla arttığını belirterek, “Köylüler kanserle boğuşuyor. Bir an önce burada sağlık taraması yapılmalı. İnsanlar madenden çıkarılacakları korkusuyla taramalara katılmıyorlar” dedi.
‘HALKIN KATILIMI YOK’
Ovacık köyünden Emekli Polis Memuru Cevdet Koç, ÇED toplantısının halkın katılımı için yapıldığını ama toplantıda halkın olmadığını söyleyerek, “25 yıldır dışarıdayım, memurdum, emekli oldum, geldim. Bu meseleyi yöre halkına sormanız lazım. Salonda bir sürü madende çalışan kişi var. Açılmasını isteyenler hep madenci. Köyde referandum yapılsın, maden istenip istenmediğine dair. Halkın katılımı yok, maden katılımı var.” dedi. Öte yandan, haberi yazdığımız saatlerde madene karşı çıkan Ovacık köylüsü Cevdet Koç’un Şırnak’ta bulunan polis kardeşi Cemil Koç’un çatışmalarda yaşamını yitirdiği haberi üzüntü yarattı.
Evrensel