07 / 01 / 2025

İzmir Teknokent'te top Fransızlar'da

İzmir Teknokent'te top Fransızlar'da

C.I.COM'un, Urla'da kurmayı planladığı teknoloji geliştirme bölgesi için 15 bin dönüm daha ek yer talebine 'evet' diyen İYTE, üniversiteye ait araziler için ayrı ayrı projeler sunulmasını istedi



Fransız teknoloji devi C.I.COM'un Urla'da 32 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle kurmayı planladığı teknoloji geliştirme bölgesi için 15 bin dönüm daha ek yer talebini değerlendiren  İzmir  Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Yönetim Kurulu, Fransız firmanın teklifine prensipte 'evet' dedi. Ancak yönetim kurulu, bu arazinin kullanımının çeşitli bakanlıkların ve kuruluşların iznine tabi olduğunu belirterek, Fransız C.I.COM'dan üniversiteye ait araziler için ayrı ayrı projeler sunmasını istedi.

ÇALIŞMA GRUBU
İYTE'nin Urla'daki yerleşkesinde yönetim kurulu toplantısı sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof.Dr. Zafer İlken, bölgenin Fransızlara kiralanması yönünde prensip olarak olumlu görüş belirten yönetim kurulu kararını açıkladı. Teknoloji bölgesi olarak ilan edilen İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş'ye ait 2 bin 184 dönümlük arazide herhangi bir yasal sorun olmadığını dile getiren İlken, "Bu alan için çalışma grubu oluşturulup, ana sözleşme için çalışmalara başlanabilir. Sırasıyla vaziyet planı, parselizasyon planı ve bina projeleri hazırlanabilir. Ancak üniversiteye ait 15 bin dönümlük arazinin kiraya verilmesi, destekleyici nitelikte oluşumların yapılabilirliği, konunun İhale Yasası çerçevesinde değerlendirilmesi gerekip gerekmediği konuları, İYTE yönetiminin yetkisinde değil" diye konuştu.

NE YAPILACAK?
Üniversiteye ait arazide Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın olurları ile Başbakanlık Tanıtım ve Yatırım Ajansı'nın koordinasyonuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan İlken, bu nedenle C.I.COM'dan ayrı ayrı projeler sunmasını isteyeceklerini söyledi. İlken, "Golf sahası mı, beş yıldızlı otel mi yapılacak? Eğer Orman Bakanlığı tahsisliyse bakanlıktan izin alınması gerekiyor. Bürokrasiyle ilişkiler konusunda girişimleri biz yaparız. Kenara çekilmeyiz. Ayrıca buranın kirasının İYTE'ye mi bakanlığa mı verileceği de belirlenmeli. Bu sorunlar çözülürse, işler de yürür" dedi.

KARŞILIKLI GÖRÜŞME
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin (İZTEKGEB) geçen hafta yapılan toplantısındaki kararın Fransız firmanın yöneticilerine sunulacağını belirten İlken, karşılıklı görüşme de yapabileceklerini kaydetti. İlken, "Bakanlar Kurulu'nun tahsis ettiği teknoloji bölgesi için 'Ana sözleşme faslına geçelim' derlerse, çalışma grubu ana sözleşme üzerine çalışmaya başlar. Ama 'Biz Ar-Ge binası yatırımına başlarken, aynı anda üniversiteye ait araziye otel yapmak istiyoruz' derlerse prosedüre başlamak mümkün olmaz. Çünkü bu iki arazinin hukuku ve statüsü çok farklı" diye konuştu. Teknokentin İzmir ve Türkiye projesi olduğuna da dikkat çeken İlken, "İzmir Valiliği başta olmak üzere kentteki tüm kurumların teknoloji geliştirme bölgesine bir İzmir projesi olarak sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.
Sinan Doğan/Yeni Asır


Geri Dön