27 / 04 / 2024

İzmir Torbalı'da son 15 yılda 20 bin konut yapıldı!

İzmir Torbalı'da son 15 yılda 20 bin konut yapıldı!

Motorlu Yamaç paraşütü Pilot Orhan Özgülbaş tarafından havadan çekilen Torbalı resimleri ilçenin artık tam bir şehir görünümünde olduğunu gözler önüne seriyor Nüfusu 150 bine dayanan Torbalı'nın gelişimi artık inkâr edilemez durumda..



Bir zamanlar sakin bir kasaba konumunda olan, nüfusu 15-20 bin civarında sakin bir yerleşim yeri olan Torbalı artık hem nüfusu hem de sanayi ve ticaret potansiyeli ile illerle yarışır konumda. Tek katlı evlerin artık neredeyse olmadığı ilçenin gelişimi ve yaşanan inşaat patlaması geçtiğimiz günlerde THK Torbalı Şube Başkanlığı tarafından çekilen bir fotoğrafa da yansımış durumda. 7 Eylül 2014 Kurtuluş şenliklerinde THK Torbalı Şube Başkanlığı tarafından düzenlenen Motorlu Yamaç paraşütü gösterisinde Yamaç paraşütü yapan Öğretmen Pilot Orhan Özgülbaş tarafından havadan çekilen Torbalı resimleri ilçenin artık tam bir şehir görünümünde olduğunu gözler önüne seriyor. Değişik cephelerden çekilen Torbalı fotoğraflarında ilçenin birçok caddesinin lıiks apartmanlarla dolduğu. lüks semtleri andırdığı görülüyor. 

NÜFUSU 11 BİNDİ 22 köyü ve 39 mahallesi bulunan Torbalı'nın geçmişte ne kadar kendi halinde bir kasaba olduğu nüfusundan belli oluyor. 1965 yılında sadece 11 bin nüfusu bulunan Torbalı merkezde yerleşim sadece 2 mahalleden oluşuyordu. Muratbey ve Ertuğrul Mahallesi'nden oluşan Tepeköy ve genellikle göçmenlerden oluşan Torbalı Mahallesi. Birbirlerine oldukça uzak olan bu mahalleler, aradan geçen 50 yılı aşkın süre zarfında neredeyse birleşti. Aralarında pamuk ve sebze tarlaları olan bu mahalleler şimdilerde birleşmiş durumda. Verimli arazilerin yerinde lüks konutlar yükselirken, ilçenin yerlisi ve yaşı ilerlemiş kişilerinin dışında Barış Yapı. Halk Yapı. Fidan Yapı ve Duygu Yapı'nın yerinde pamuk toplandığını hatırlayan pek kimse yok artık. 


20 BİN KONUT

Merkez nüfusu 110 bini geçen Torbalı, 15 yıl öncesine kadar 30-40 bin dolaylarında nüfusa sahip.evlerinin çoğu müstakil veya kerpiçten oluşan bir ilçeydi. Torbalı'da artik müstakil veya kerpiç ev sayısı yok denecek kadar az. Her sokakta yeni bir bina inşaatının yükseldiği ilçede apartman hayatinin başlama noktası ise kooperatiflerin kurulması. 25 bini aşkın konutun bulunduğu Torbalı'da evlerin yüzde 98'i apartman. 

Bu yapıların yüzde 20'si 2 katli veya eski binalar, yüzde 50'si 4 ve 5 katli, yüzde 30'u ise 6 kat ve üzeri. Son 15 yılda ilçede 20 bin konut yapıldı. 



Büyük Torbalı Gazetesi


Geri Dön