05 / 05 / 2024

İzmir Türkiye'nin 3 ana bilişim üssünden biri oluyor

İzmir Türkiye'nin 3 ana bilişim üssünden biri oluyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Türkiye'yi Avrasya'nın ileri teknoloji merkezi haline getirecek bilişim vadilerinin Kocaeli, Ankara ve İzmir'de kurulacağını açıkladı



Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'yi Avrasya'nın ileri teknoloji merkezi haline getirecek bilişim vadilerinin sırasıyla Kocaeli,  Ankara  ve İzmir'de kurulacağını açıkladı. ABD'deki Silikon Vadisi, Fransa'daki Sofia Antipolis ve Dubai modelleri üzerinde yapılan incelemeler sonucunda şekillendirilen bilişim vadisi projeleri, birbirleriyle bağlantılı olarak 3 ayrı bölgede hayata geçirilecek. çalışmalarla ilgili Yeni Asır'a bilgi veren Bakan Ergün, projenin fizibilitesini tamamladıklarını, 2011'de kuruluş çalışmalarına Kocaeli'ne bağlı Muallimköy'deki 4 bin dönümlük arazi üzerinde başlayacaklarını söyledi. Ergün, Bilişim Vadisi'nin ilk ayağının Marmara'da, ikinci ayağının Ankara, Konya ve Eskişehir'i kapsayan İç Anadolu'da, üçüncü ayağının da  İzmir  merkezli olarak Ege'de gerçekleştirileceğini dile getirdi.

90'ın üzerinde kriter baz alınarak yapılan değerlendirmede Ege Bölgesi'nde İzmir'in ön plana çıktığını anlatan Ergün, ' Bu tercihleri yaparken iller düzeyinde değil sektörel düzeyde konuya yaklaştık. İzmir ve Ankara'da Bilişim Vadisi olmaya müsait alanlar tespit ettik. Hem İzmir hem de Ankara ile ilgili teknik çalışmalar devam ediyor. Gebze Muallimköy bizim başlangıç noktamız. İkinci adım Ankara, üçüncü adım ise İzmir olacak. Projeler kademeli olarak birbirini takip edecek. Amacımız 2023'e kadar Türkiye'yi Avrasya bölgesinin ileri teknoloji merkezi haline getirmek' diye konuştu. Edinilen bilgiye göre İzmir'in bilişim üssü olarak tercih edilmesinde, güçlü sanayi altyapısı, yetişmiş insan gücü ve lojistik avantajları etkili oldu. Türkiye'nin en büyük ihracat limanına sahip İzmir'i, İstanbul'a bağlayacak otoyol en geç 5 yıl içerisinde hizmete açılacak. Ankara- İzmir Hızlı Tren Projesi'nin ise 2023'e kadar hayata geçirilmesi planlanıyor. İzmir'de kurulacak bilişim vadisinin İzmir- İstanbul otoyol güzergahı üzerinde olması hedefleniyor.

MİCROSOFT DA GELECEK
Bilişim vadilerinde bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinde çalışan firmalar inovasyon, Ar-Ge ve işbirliği amaçlarıyla bir araya gelecek. şžirketlerin hızla büyüyüp dışa açılabilmeleri için üniversitelerin de sistemin içinde yer almaları planlanıyor. Türkiye'deki bilişim vadilerinde Microsoft'un da aralarında bulunduğu dev firmalar da yer alacak.
YeniAsır/Zafer şžahin


Geri Dön