23 / 12 / 2024

İzmir Uzundere'de acele kamulaştırmaya durdurma!

İzmir Uzundere'de acele kamulaştırmaya durdurma!

Danıştay 6. Dairesi Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davada İzmir'in Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi'nde kentsel dönüşümde kullanılacak 400 dönüme yakın alan için alınan acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu.




Danıştay 6. Dairesi Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davada İzmir'in Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi'nde kentsel dönüşümde kullanılacak 400 dönüme yakın alan için alınan acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay, acele kamulaştırma yönteminin hukuki güvenlik ilkesini ve mülkiyet hakkını zedeleyecek ölçüde kullanılamayacağına ve ayrıca mevcut imar planlarıyla çeliştiğini karar verdi. 

Onlarca dava İzmir'in Karabağlar ilçesi'nde Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen 540 hektarlık bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışması hak sahipleriyle olan anlaşmazlıkların ardından Danıştay'ın verdiği bir kararla durduruldu. Uzundere Mahallesi'nde imar planlarında "Ağaçlandırılacak alan ve jeolojik sakıncalı alan", "Yapı yasağı olan bölge" sınırlarında kalan 400 dönüme yakın boş arazi için yapılan acele kamulaştırma işleminin yürütmesi arazi sahiplerinin açtığı davalar sonucu durduruldu. 

'Böyle yorumlanamaz' Balçova Arsa Mağdurları Derneği'ninde avukatı olan Mustafa Kemal Turan, Uzundere'de kendisinin avukatlığını yaptığı 26 ayrı davada bu kararın çıktığını, başkalarının da açtığı davalar olduğunu belirtti. 

Olağan kamulaştırma işleminin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tarafından güvence altına alınan mülkiyet hakkının istisnası olduğuna dikkat çeken Danıştay 6. Dairesi olağan kamulaştırma işleminin istisnası olarak Kamulaştırma Kanunu'nun 27. maddesinde belirtilen ve uygulanması sıkı şartlara bağlanan acele kamulaştırma yönteminin, hukuki güvenlik ilkesini ve mülkiyet hakkını zedeleyecek ölçüde geniş yorumlanamayacağını belirtti. Danıştay 6. Dairesi, uyuşmazlık konusu parsellerin mevcut imar planlarında "Yapı yasağı olan bölge", "Ağaçlandırılacak Alan ve Jeolojik Sakıncalı Alan" olduğuna dikkat çekti. 



Birgün


Geri Dön