27 / 04 / 2024

İzmir ve İstanbul'da depreme karşı alınan önlemler mecliste!

İzmir ve İstanbul'da depreme karşı alınan önlemler mecliste!

İzmir ve İstanbul gibi risk taşıyan şehirlerde olası bir depreme karşı alınan önlemler ve riskli bölgelerdeki yapıların denetimleri meclis gündemine taşındı...



İzmir ve İstanbul da depreme karşı alınan önlemler mecliste!

CHP  İzmir  Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir ve İstanbul gibi risk taşıyan şehirlerde olası bir depreme karşı alınan önlemler ve riskli bölgelerdeki yapıların denetimlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kılıç, sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

CHP'li Kılıç önergesinde "Ülkemiz topraklarının yüzde 92’si deprem riski taşımakta, nüfusumuzun yüzde 95’i bu bölgelerde yaşamaktadır. İzmir ise İstanbul’dan sonra deprem riski açısından en kırılgan illerin başında gelmektedir. Yerbilimcilerin açıklamalarına göre İzmir ve çevresi dünyanın tektonik yönden en aktif bölgelerinden biridir." dedi. 

Son bir asır içinde İzmir’de, 6 ve üzeri şiddetinde 5 deprem meydana gelmiş, can ve mal kayıplan yaşandığını anımsatan Kılıç "Yapılan araştırmalara göre doğu - batı uzantılı iki ana kırık aktif durumda olup büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir. Bölgenin depremselliği hareketli olduğu için zaman zaman stres boşalmaları olmakta, bu depremler artçılarla birlikte bir dizi şeklinde devam etmektedir. Bunun son örneği 28 Ekim 2018 Pazar günü yaşanmıştır. Birinin merkez üssü Karaburun, dördününde Seferihisar olan ve büyüklükleri Richter ölçeğine göre 3.4 ile 5.1 arasında meydana gelen depremler can ve mal kaybına yol açmasa da büyük korkuya ve paniğe yol açmıştır." ifadelerini kullandı.

Öte yandan yapılan araştırmalara göre İzmir'in, dünyada depreme karşı en hassas, korunmasız, zayıf ve kolayca yaralanır şehirleri arasında ilk 10’da olduğunu belirten Kılıç, bu nedenlerle geçmişte de büyük depremler yaşayan İzmir’in, olası yıkıcı bir depreme karşı hazırlıklı olması gerekmektedir diyerek bu bağlamda 5 soru sordu.

Kılıç'ın soruları

1. Ülkemiz topraklarının %92’sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun %95’inin bu bölgelerde yaşadığı ve büyük sanayi kuruluşlarının %98’inin bu bölgelerde bulunduğu gerçeğine karşın, 17 Ağustos benzeri olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmak amacıyla İstanbul ve İzmir gibi risk taşıyan şehirlerimizde bugüne kadar neler yapılmıştır?

2. 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrası genellikle İstanbul ve Marmara Denizi’ndeki depremselliğin öncelikli olarak tartışıldığı ve ağırlıklı olarak bu bölgelerde önlem almaya yönelik çalışmaların yapıldığı bir gerçektir? İstanbul ve çevresinden sonra deprem açısından en riskli bölge olan İzmir ve çevresiyle ilgili olarak hangi çalışmalar yapılmıştır? İzmir’in deprem açısından risk haritası çıkarılmış mıdır?

3. İzmir ve İzmir Körfezi’nde ara ara meydana gelen ve artçılarıyla birlikte 'dizi halinde süren deprem ve sarsıntıların yarattığı hasarlarla ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır? Okul, hastane vb. kamu binalarının depreme dayanıklılıklarıyla ilgili bir ölçüm yapılmış mıdır?

4. İzmir’de sık sık meydana gelen depremlerden dolayı hasarlı yapı ve konutların ne kadarı yıkılıp yenisi yapılmış, ne kadarında güçlendirme çalışmasında bulunulmuştur? Riskli bölgelerdeki yapıların zemin etütleri yapılmış mıdır?

5. Bakanlığınıza bağlı AF AD Genel Müdürlüğü’nce olası büyük bir İzmir depremine karşı halen hangi çalışmalar yürütülmektedir? İzmir, depreme hazırlıklı mıdır?


 


Geri Dön