04 / 05 / 2024

İzmir yeni ulaşım düzenlemesi 29 Haziran'da başlıyor!

İzmir yeni ulaşım düzenlemesi 29 Haziran'da başlıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüslerin kent merkezine girişini önlemek için pazar gününden itibaren hayata getireceği yeni ulaşım sistemi, kentte sayıları 400 bini aşan engellileri isyan ettirdi.




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüslerin kent merkezine girişini önlemek için pazar gününden itibaren hayata getireceği yeni ulaşım sistemi, kentte sayıları 400 bini aşan engellileri isyan ettirdi. Kentin artık kendileri için yaşanmaz hale geldiğini belirten engelli vatandaşlar, "Normal şartlarda bile otobüse inip binerken zorluk çekerken bu aktarmalı sistem, bizim sıkıntılarımızı daha da artıracak.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ne yapmaya çalışıyor bilmiyoruz ama bu sistem engellilerin hayatını olumsuz etkilecek" dedi. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise, yeni sisteminin bastan sona sonuçları düşünülmeden, gelişigüzel, plansız ve başarı getirmeyecek "bir Aziz Kocaoğlu klasiği" olduğunu belirtti. 

Demokratik Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Selahattin Şen, sistemle ilgili eleştirilerde bulunurken, "Rezillikten başka birşey değil. Söyleyecek söz bulamıyorum. Zaten engelli ayakta duramıyor. Otobüse zor biniyor. Bir de bunun üstüne bize oradan oraya bizi aktarmaları eziyetten ve çile çektirmekten başka birşeye yaramayacak. Günah bu insanlara. Bu uygulamayı 800 üyemle birlikte protesto ediyorum" dedi. 


Sıkıntı büyüyecek

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Erdem Çerçioğlu da, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun ne yapmaya çalıştığını anlayamadıklarını belirterek, "Bu konuda bizim görüşümüz alınmadı. Kocaoğlu engellileri sevmediğini bir kez daha gösterdi. Normal bir vatandaş için bile bu sistem sıkıntı yaşatıyorsa bize iki katı sıkıntı yaşatacak. Tekerlekli sandalyeli engelli arkadaşlarımız zaten normalde otobüse zor biniyor. Günde bir yerden bir yere gidip gelmek için 3-4 kez aktarma yapmak zorunda kalacağımız için bu sıkıntı kat kat artacak" dedi. 


Hayat yaşanmaz olacak

Beyaz Ay Derneği Başkanı Salih Arıkan ise, normal sistemde de görme engelliler olarak büyük sorunlar yaşadıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Öncelikle otobüs geldiğinde sesli bir sistem olmadığı için otobüsümüzün gelip gelmediğini bilmiyorduk. Ayrıca kent içinde kaldırım düzenleri bozuk olduğu için yürümekte bile güçlük çekiyorduk. Bunun üstüne bir de şimdi aktarmalı sistem çıktı. Bu görme engelli insanlar açısından büyük sıkıntı getirecek. Kent, engelliler için iyice yaşanmaz hale gelecek."


Eriş: Asıl sonuç Eylül'de görülecek

İZBAN Genel Müdürü Sebahattin Eriş, yaz mevsimi olması ve okulların da tatil olması nedeniyle yolcu sayısında büyük oranda düşüş görüldüğünü belirterek, "Bu sistemin bu mevsimde başlaması iyi oldu. Ancak ne gibi sonuçlar getireceğini Eylül ayında göreceğiz" dedi. "Otobüs yolcularının aktarmalı sisteme yönlendirilmesiyle belediyenin bize bildirdiği rakama 8 bin 510 kişi daha İZBAN'a binecek" diyen Eriş, şöyle devam etti: "Şu ana kadar 43 tren setiyle günde 250 bin kişiyi taşıyorduk. Bu rakama 8 bin 510 kişi daha eklenecek. Ama gerçek rakamı uygulama başlayınca göreceğiz. Bu arada 8 adet üçlü tren setimiz test aşamasında. 3 tren setinin ise gelmesini bekliyoruz." 


Doğan: Başarısız olacak bir Kocaoğlu klasiği

Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, yeni sistemin "baştan sona sonuçları düşünülmeden, gelişigüzel, plansız ve başarı getirmeyecek bir Aziz Kocaoğlu klasiği" olduğunu belirtti. İzmir'de her gün 1 milyon 500 bin kişinin kullandığı şehir içi otobüslerinin güzergahlarının bir anda değiştirilecek olması ve toplu taşıma sisteminde çok ani ve hızlı bir değişiklik yapılmasının kesinlikle yanlış olduğunu belirten Doğan, "Kocaoğlu gibi birlikte çalıştığı üst düzey çalışma arkadaşlarında da 'ben yaptım oldu' mantığı işliyor. Kocaoğlu bu uygulama ile kendi ifadesiyle ezber bozmuştur. Fakat bunu beceriksizliğiyle gerçekleştirmiştir" dedi. 


Hakları hiçe sayılıyor

Kentin merkezine uzun hatlar yerine kısa aktarmalı hatlarla ulaşımın sağlanacağı bu yöntemin başarısız olacağını belirten Bilal Doğan, "Aktarmanın asıl ağırlığını taşıyacak olan banliyö ve metronun sistemlerinin kapasitesi de bu yoğunluğu kaldırmayacaktır. Kocaoğlu binek otomobiller için trafiği rahatlatacağım derken, binek otomobili olmayan veya kullanmayan vatandaşlarımızı da düşünmek zorundadır. Kendisi klimalı makam aracı ile gezerken vatandaşlarımız sıkış tepiş seyahat etmek için uzun süre duraklarda beklemektedir" dedi. 

İzmir'deki engelli vatandaşların da yeni sistemle sorunlarının artacağına dikkat çeken Doğan, "Henüz vapur ve otobüsler yüzde yüz engelsiz değilken, İzban ve Metro engelli açısından tam anlamıyla erişilebilir değilken bu uygulamaya geçmek İzmir'de yaşayan 490 bin engelli vatandaşımızın ulaşım sorununun daha da artmasına sebep olacaktır. Bu engelli vatandaşlarımızın ulaşım haklarını hiçe saymaktır" dedi.




Yeni Asır


Geri Dön