Genel

İzmir'de 50 yıllık binalar deforme oluyor!

DEÜ Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uluğ yaptığı açıklamada, "50 yılda bina deforme olur. 50 yıllık binaların satın alınmaması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı, jeofizik ve sismoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, depreme dayanıklılık açısından 50 yaşını doldurmuş binaların riskli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Uluğ, yaptığı açıklamada, Vandaki 7.2 büyüklüğündeki depremin Türkiyedeki binaların depreme dayanıklı olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Deprem sonrasında 6 katlı binaların 2 kata indiğini söyleyen Uluğ, İzmirdeki ve tüm Türkiyedeki yapıların çoğunun dayanıksız olduğunu ifade etti.

İzmir Valiliği yetkilileri ile İnşaat Mühendisleri Odasından uzmanların bir süre önce İzmirin 4 bölgesinde binaları incelediğini hatırlatan Uluğ, şunları kaydetti:

"Alaybey, Manavkuyu, Basın Sitesi gibi bölgelerde yapılan araştırma sonucu alınan ortalamada 100 binadan 3ü iyi durumda çıktı. Yüzde 47-48i idare eder fakat yüzde 50si çok kötü durumda. Türkiyedeki yapıların genel durumu böyle. 1999dan sonra çıkarılan yasalar da yeterli olmadı. Malzeme kalitesi değişmiş olsa bile bina kontrolleri yine ahbap çavuş ilişkisiyle yapılıyor."

50 YILLIK BİNALAR SATIN ALINMASIN

Atilla Uluğ, Türkiyedeki sağlıksız eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Bir binanın ömrünün 50 yıl olduğunu ifade eden Uluğ, şöyle devam etti: "50 yılda bina deforme olur. Eski binaların depreme dayanıklılık açısından satın alınmaması gerektiği görüşündeyim. Güçlendirme maliyeti yüksekse bina yıkılmalı ki insanların başına göçmesin. Depremsiz günleri depreme hazırlık yaparak geçirmeliyiz. Depremde değişik dalga tipleri olur. O dalgaların hepsinde binalar değişik hareketler yapıyor. En önemlisi burulma hareketi. Binanın ayakta durabilmesi için deprem perdelerinin olması lazım. Kaliteli beton hasar görse bile göçmüyor."

Son yıllarda inşa edilen yüksek iş merkezleri ve yaşam alanlarının depreme dayanıklılık açısından tartışıldığını söyleyen Uluğ, "Yüksek binalar mühendislik hizmeti almıştır, zemin iyileştirmesi yapılmıştır, beton kalitesi de yüksektir diye düşünüyor ve güvenli olduğunu umuyoruz" dedi. Uluğ, depreme karşı alınacak en önemli önlemin kent yenileme projeleri olduğunu  sözlerine ekledi.
         AA