İzmir'de 500 bin apartman kapısına “akıllı levha” takıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez uygulanan bir projeyle, kentteki “yarım milyon” kapıya “barkodlu” numara verdi
Akıllı barkodlar, toplam 1 milyon dış kapı numarasına monte edilecek. Sistem, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile entegre olacak. Devreye girdiğinde, kamu kurumları kendilerine ait bilgilere tek bir “okuma”da ulaşabilecek, adres karmaşası ortadan kalkacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, adres karmaşasına son vermek amacıyla kentteki 500 bin adet kapı numarasını değiştirdi. İzmir’deki yaklaşık 1 milyon kapı numarasının yarısını Türkiye’de ilk kez uygulanan projeyle değiştiren Büyükşehir Belediyesi, ‘akıllı barkod sistemi’yle binalara ilişkin tüm bilgileri bir araya toplamayı hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Coğrafi Adres Bilgi Sistemi ve Ulusal Adres Veri Tabanı’nın eşleştirme çalışmaları sürerken, etap etap ihale edilen çalışma kapsamında 2011 yılında eşleşmesi tamamlanan yaklaşık 100 bin adet, 2012 yılında ise 400 bin adet olmak üzere toplam 500 bin adet dış kapı numarası levhası üretilerek monte edildi. Böylece Aliağa, Bayındır, Balçova, Bayraklı, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Konak, Karşıyaka, Narlıdere ve Selçuk ilçelerinin tamamında dış kapı numarası levhaları değiştirilmiş oldu. Bornova, Menderes, Menemen, Kemalpaşa, Seferihisar, Torbalı, Urla ilçelerindeki yaklaşık 500 bin adet dış kapı numarası levhalarının üretim ve montajı ise 2013 yılında tamamlanacak. Dış kapı numaralarının barkodlanması çalışmaları, kapı levhalarının tamamının montajından sonra “etiketleme” şeklinde gerçekleştirilecek.
Entegre sistem
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile entegre olacak barkod sisteminden sadece Büyükşehir Belediyesi değil, diğer kamu kuruluşları da yararlanabilecek. Kendileriyle ilgili bilgilere tek bir “okuma”da ulaşma imkanı bulacak olan kurumlar, hizmet bilgilerini kapılardaki barkod bilgisi sayesinde doğru adres ile birleştirebilecek. Dış kapı numarası levhalarında yer alacak olan barkod sisteminde binayla ilgili tüm bilgiler yer alacak. İlgililer, binanın su abone numarası, belediye tarafından yapılan tüm hizmet ve sosyal yardımlar, vatandaşların Büyükşehir Belediyesi Hemşeri İletişim Merkezi’ne yaptığı şikayet, istek ve öneriler gibi belediyelerin hizmet kalitesini arttıracak bilgilere tek bir okumayla ulaşılabilecek.Ayrıca vatandaşlar da bina kimlik numaraları ile her türlü işlemlerini sadece Büyükşehir Belediyesi’nde değil, diğer tüm kamu kuruluşlarında da hızlı ve doğru bir şekilde takip etme imkanı bulacak.
Barkod sistemi ne sağlayacak?
Barkod bilgileri ulusal standartlarda oluşturulacağından, kurumlar arasında tam bir adres birliği sağlanacak. Muhtarlık, Posta ve Emniyet arasında adres bulma durumlarında zaman zaman yaşanan karışıklık ortadan kalkacak.
Kurumlar arasında adres birliğinin sağlanması, kurumların hizmet bilgilerinin de paylaşımı ve bir arada kullanımı açısından önemli bir avantaj oluşturacak. Çalışma, pek çok kurumda kaynak ve zaman tasarrufu sağlayacak.
Bina kimlik numaraları ulusal standartlarda oluşturulduğunda, vatandaşlar da adrese dayalı hizmet veren tüm kurumlardaki işlemlerini daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilecek.
Saha çalışması yapan (veri toplama, anket vb.) tüm kurumlar veya özel kuruluşlar, barkod bilgileri sayesinde adres karmaşası yaşamayacak.
Coğrafi Adres Veri Tabanı ve Ulusal Adres Veri Tabanı birebir eşleştirileceğinden, sosyal doku analizleri coğrafi tabanlı yapılabilecek ve böylece etkin bir planlama ve süreç yönetimi gerçekleştirilebilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi