26 / 08 / 2024

İzmir'de aile hekimlerinden kira tepkisi: Artışlar yüzde 600'ü buldu!

İzmir'de aile hekimlerinden kira tepkisi: Artışlar yüzde 600'ü buldu!

İzmir'de aile hekimleri, sürekli olarak artış gösteren kira bedelleri sebebiyle zorlanıyor. İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Volkan Altan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kira artışlarının yüzde 600’e ulaştığını söyledi.



İzmir’deki Aile Sağlığı Merkezleri, artış gösteren kira bedelleri sebebiyle zor günler geçiriyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylar göre hem özel mülk sahipleri hem de kamu kurumları tarafından kiralanmış olan bu merkezlerde, kira fiyatlarındaki fahiş artışlar aile hekimlerini büyük bir sıkıntıya sokuyor. İzmir’de Aile Sağlığı Merkezleri’nde kira artışı yüzde 600’ü buldu.

İz Gazete’den Semra İğtaç imzalı habere göre 2010’da Aile Hekimliği Sistemi'ne geçilmesiyle beraber devletin Sağlık Ocakları Aile Sağlığı Merkezi (ASM) şeklinde yeniden isimlendirildi ve aile hekimlerine kiraya verildi. Sağlık Bakanlığı, söz konusu bu geçişle beraber Sağlık Ocaklarını Milli Emlak Genel Müdürlüğü ya da İl Özel İdareleri’ne devretti. Bu kurumlar, ASM'lerdeki odaların ve ortak kullanım alanlarının metrekaresi üzerinden kira talep etmeye başladı.

Fakat, son dönemlerde özellikle mülkiyeti özel kişilere ait olan Aile Sağlığı Merkezi binalarında ciddi kira sorunları yaşanıyor. Fahiş kira bedelleri, mülk sahipleriyle aile hekimleri arasında gerginliğe sebep oluyor. Bazı mülk sahipleri, kira sözleşmesi bitmeden ASM'yi tahliye etmek isterken, bazıları da hekimleri mahkemeye veriyor.

İzmir de aile hekimlerinden kira tepkisi: Artışlar yüzde 600 ü buldu!

İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Volkan Altan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu sorunların özelden kiralanan ASM’lerde uzun süredir devam ettiğini söylüyor. Altan, Maliye Bakanlığı'nın kiralarda yüzde 25'ten fazla artış yapılamayacağına dair yönetmeliğinin 1 Ağustos tarihi itibarıyla kaldırılmasıyla, fiyatların çok yükseldiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Kamuya ait özel idareden kiralamış olduğumuz Aile Sağlığı Merkezleri’nde de bu uygulama başladı. Ağustos’ta yer değişikliği kurasına katılan arkadaşlarımız, yeni ASM’lerde çok yüksek kira rakamları ile karşı karşıya kaldılar.

Aile hekimlerinin karşılaşmış olduğu söz konusu kira artışları, 2024 yılı itibarıyla ciddi bir boyuta ulaştı. 2023’te kişi başı 466 Türk Lirası kira ödeyen bir aile hekiminin, 2024 yılı başında aynı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) için ödediği kira 750 Türk Lirası’na yükseldi. Fakat aynı ASM'de yer değişikliği yaparak Temmuz’da yan birime geçen hekimin kirası 5 bin 400 Türk Lirası’na çıktı.

Başka bir örnekte, 2022’te yıllık 6 bin 300 TL kira ödeyen bir aile hekiminin, bu sene için ödemesi gereken kira 36 bin Türk Lirası şeklinde oldu. Söz konusu bu örnekler, Aile Sağlığı Merkezlerindeki kira artışlarının yüzde 600’e ulaştığını gösteriyor. Söz konusu bu durum, aile hekimlerinin ekonomik yükünü artırıyor ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini de tehdit ediyor.
 

 

Konut kredisi ile ev almak isteyenlere uzmanlardan uyarı geldi: Sabırlı olun!

Ekonomist Mert Başaran’dan altın çıkışı: “Altının yüzde 45 kaybettirdiğini kaç kişi biliyor?

İstanbul'un kan donduran deprem senaryosu: 47 bin bina ağır hasar alacak!


Geri Dön