03 / 05 / 2024

İzmir'de belediyeler vatandaştan kaldırım parası topluyor!

İzmir'de belediyeler vatandaştan kaldırım parası topluyor!

İzmir'de ilçe belediyeleri, 5 yıl önce yaptıkları kaldırım ve asfaltın parasını halktan toplamaya başladı. Belediyeler, Sayıştay müfettişlerinin isteği üzerine 'katılım payı' alırken, vatandaşlar tepkili: "Kaldırımı yaparken bize mi



İzmir'de ilçe belediyeleri, gelir elde etmek için yaptıkları kaldırımın parasını vatandaştan tahsil etmeye başladı. İzmirliler, 5 yıl önce yapılan kaldırım, tretuvar, asfalt gibi hizmetler karşılığında para ödenmesini isteyen ihbarnameleri görünce şaşkına döndü. Vatandaşlar, bu duruma "Madem bu para alınacaktı, neden 5 yıl beklendi Kaldırımı yaparken bize mi sordunuz İki gün sonra bozup tekrar yapacağınız kaldırımın parasını da alacak mısınız" diyerek tepki gösterdi.

Sayıştay müfettişleri, belediyelerde yaptığı incelemelerde, kaldırım, tretuvar, asfalt ve yol yapım işleriyle ilgili vatandaşlardan 'katılım bedeli' alınmadığını belirledi. Amme Alacakları Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre, 'katılım payı' olarak bilinen asfalt, kaldırım, yol yapımındaki belediyelerin yaptığı harcamaların vatandaşlardan alınması için ilçe belediyelerinin çoğuna zimmet çıkardı ve mülk sahiplerinden tahsilini istedi. Belediyeler, binaların bulunduğu konum, metrekare, cephe ve yapılan işe göre farklı miktarlar hesaplayarak, ödenmesi için adreslere ihbarname gönderdi. Bu durum binlerce vatandaşı zor durumda bıraktı.

Karabağlar ilçesi Yeşilyurt semti Yıldız Caddesi'nde oturan Melek Yıldırım, kendisine tretuvar yapımı karşılığında katılım payı olarak 166 liralık ihbarname geldiğini söylüyor. Apartmandaki herkese farklı rakamlar gönderildiğini belirten Yıldırım, yapılan işe göre toplanan para miktarının arttığını ifade ediyor. Caddedeki apartmanlarda 12 ve daha fazla daire bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Vergilerimizi veriyoruz, üstüne kaldırım parası ödüyoruz. Ortalama 140 lira toplansa bile çok büyük rakamları bulur. Maliyetinin çok üstünde para toplanıyor." diyor. Evlerinin önüne, ihtiyaç yokken kaldırım yapıldığını dile getiren Hatun Beşir, "Bize 149 lira gelmiş. Neden herkese farklı rakamlar geliyor, meblağ niye sabit değil" diye soruyor. Emekli öğretmen Hıdır Serin, kendilerine 128 liralık ihbarname geldiğini kaydederek, "Yaptıkları kaldırımı sökecekler, yenisini yapacaklar, onun da parasını isterler." diye konuşuyor. Emekli Ahmet Toprak, kendilerinden istenen paranın çok azına kaldırım yapılabileceğini ileri sürüyor. Emekli Nedim Doğan da, "Parasını ödediğimiz kaldırımlar bize aitse biz de geçenlerden para alalım." diyor.

Uygulamayı savunan yerel yöneticilerden Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise işlemin keyfi olmadığını belirtiyor. Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı da katılım payları konusunda vatandaşları sıkıştırmamaya çalıştıklarını ancak tahsilatın zorunlu olduğunu ifade ediyor.
Zaman/ÖZDEMİR ÖZKAN, ŞERİF ERDİKİCİ


Geri Dön