27 / 04 / 2024

İzmir'de bir site, iki müteahhit, iki farklı sonuç!

İzmir'de bir site, iki müteahhit, iki farklı sonuç!

İzmir'de Barış Sitesi'nin 4 blokundan tamamen çöken 3'ünü, iflas edip giden müteahhidin yaptığı öğrenildi. Ayakta kalan tek bloku ise, yerine gelen yeni müteahhit, mühendis eşliğinde yaptırdı.



İzmir’de 114 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan deprem sonrası yıkılan binaların müteahhitleriyle ilgili tutuklama kararları alınırken, çarpıcı yeni detaylar da ortaya çıkıyor. Türkiye Gazetesi'nden Osman Çobanoğlu'nun haberine göre; deprem sonrası bölgeye giderek incelemeler yapan Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “Barış Sitesi örneğinde 4 blok aynı ada parsel üzerinde, 3 blok yıkılıyor, 1 blok yıkılmıyor. Enteresan. 3 bloku yapan müteahhit aynı. İflas edip gidiyor. Diğer bloku başka bir müteahhit ve başka ustalar yapıyor. Demek ki oradaki son müteahhit bunu mühendis eşliğinde yapmış, iyi kontrol etmiş, bina yıkılmamış. Buradan çıkaracağımız çok güzel bir ders var” açıklamasında bulundu.

MİLYONLARCA NUMUNE ALINDI

İzmir’in 2001'den bu yana yapı denetime tabi olduğunu vurgulayan Şahin, "Yapı denetimli hiçbir binamız yıkılmadı. Şehirde geçmişten bu yana 79 milyon metrekare inşaat denetlemişiz. Bunlarda yıkılan yok. Camın kırılması, alçının düşmesi, sıvanın düşmesi gibi ufak tefek hasarlı binalar var. Bunları normal karşılıyoruz. Yaklaşık 74 bin 264 inşaatın ruhsatında denetimi sağlamışız. İzmir’den yaklaşık 12 milyona yakın numune almışız. İnşaatlarda kullanılan demirlerde de 74 bin demir deneyini yapmışız. 1 milyon 183 bin beton raporu hazırlamışız. Orda aktif laboratuar sayımız 16" şeklinde konuştu.

BİNLERCE BİNA DENETİMLİ

2020 itibarıyla kentte 30 milyon metrekare inşaatı denetlediklerine dikkat çeken Şahin, "Bayraklı'da toplam 2 bin 965 yapı denetimli binamız var. Bunun 2 bin 299’u bitmiş bina. Depremde ayakta kalmış binalar. 413 binayı da aktif olarak denetliyoruz. Bornova’da ise 5 bin 836 binanın denetimi gerçekleşmiş. 4 bin 635'i bitmiş. Aktif 481 de şu an yapılan binalarımız var. 1.869 denetçi mühendisimiz görev yapıyor. 3 bin 500 de yardımcı kontrol elemanımız var" diye konuştu. 

İzmir'de 61 bin 735 binada hasar tespit çalışması tamamlandı!


Geri Dön