28 / 04 / 2024

İzmir'de gayrimenkul fiyatları yüzde 0,2 geriledi!

İzmir'de gayrimenkul fiyatları yüzde 0,2 geriledi!

Haziran 2010 döneminde İstanbul ve Ankara'da gayrimenkul fiyatları artarken İzmir'de yüzde 0,2 olsa da geriledi



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı plana göre I Güzelbahçe-Narlıdere, Balçova, Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli ve Menemen'i kapsayan bölge "merkez kent" olarak tanımlanıyor. Bu bölgenin aşırı yapılaşma ve nüfus nedeniyle gelişme performansını kaybettiği vurgulanıyor. Bölgenin iyileştirilmesi için ticaret, turizm, iş hizmetleri, yüksek teknoloji yatırımı öngörülüyor. Eğitim, sağlık, teknik altyapı, fuar, büyük ölçekli açık ve yeşil alanlar ile tema parklarına yatırım yapılması amaçlanıyor.

Aliağa, İzmir'in üretim ve aktarım noktası olarak tanımlanmış. Endüstriyel üretim, enerji ve yük limanı işlevleri gelişecek sektörler olarak belirlenirken yatırım alanları olarak 'liman, teknik altyapı, organize sanayi bölgesi (OBS), uzmanlaşmış eğitim, tekne-yat-gemi imalat alam ve sergiler-fuarlar' ön plana çıkartıldı.

Torbalı için 'tarım-sanayi kenti' kimliği planlanmış ve bölgeye tarımsal üretim ile endüstriyel işletim rolü veriliyor. Buna paralel olarak tarımsal iyileştirme, sulama, demiryolu ulaşımı, enerji, OSB, teknik altyapı ve uzmanlaşmış eğitim alanlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.

'Düşük yoğunluklu yaşama ve konut gelişme merkezi' olarak tanımlanan Urla'nın, tarımsal iyileştirme, sulama, hafif raylı taşıma sistemi, pansiyonculuk, sağlık turizmi, hobi bahçeciliği ve spor kampçılığı yatırımlarının yapılması hedefleniyor.

Selçuk ve Seferihisar, kıyı oryantasyonlu turizm yatırımlarını üstlenecek. İki ilçe günübirlik turizm, ikincil konut, kara
ve deniz avcılığı, arkeolojik ören yeri düzenlemeleri, tarih turları ile deniz ulaşımı yatırımlarıyla desteklenecek. Buca da İzmir'in potansiyeli yüksek bölgelerinden biri. Son yıllarda yoğun inşaatlarla hızlı gelişiyor. Buca'nm dışında olmasına rağmen bölgedeki yapılaşmalarla merkezle arasındaki farkı kapatan Yıldız bölgesi de dikkat çeken yerlerden biri. Bölgede yapılan yüksek standartlı yeni siteler Yıldız'a olan talebi artırıyor. İzmir'in jeotermal bölgelerinden Ilıca ise bu özelliğini kullanarak ön plana çıkacak. Bölgede yapılan lüks konut yatırımlarıda ilginin artmasını tetikliyor.

En Değerli 10 Mahalle

izmir'in en değerli mahallesi 2009'da olduğu gibi yine Mavişehir. Lüks konut projeleriyle kentin en gözde semti haline gelen Mavişehir'i Narlıdere'nin Yenikale semti izliyor. Metrekare fiyatı 2 bin lirayı aşan bu iki semti Narlıdere, Konak, Balçova ve Güzelbahçe'nin mahalleleri izliyor.

Yükselen Semtler

İzmir'de 2009 Haziran'ına göre yüzde 18,38'lik primle değerini en çok artıran mahalle Bayraklı ilçesi sınır¬larında bulunan Manavkuyu oldu. Karabağlar ilçesindeki Fahrettinaltay, Yeşilyurt ve Hatay da izmir'de en hızlı yükselen semtlerden

Değeri Düşenler

Son bir yılda izmir'in 'en çok değer kaybeden 10 mahallesi' listesinde iilk beş sırayı Balçova'nın semtleri paylaştı. Teleferik ve Çetin Emeç mahalleleri yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti, ilginçtir ki Çiğli'de Egekent değer kaybederken aynı ilçe sınırlanndaki is-tasyonaltı yüzde 7,2 değerlendi.

Kira Şampiyonları

izmir'in en pahalı semti Mavişehir, kira liginde Alsancak'ın ardından ikinci sırada. Alsancak'ta 100 metrekare bir dairenin ortalama kirasıysa 990 lira. izmir'in en pahalı kiralık evleri Konak, Karşıyaka, Balçova ve Güzelbahçe arasında dengeli bir şekilde dağılmış durumda.
Forbes


Geri Dön