28 / 04 / 2024

İzmir'de imar değişikliği parsel bazında mı yapılıyor?

İzmir'de imar değişikliği parsel bazında mı yapılıyor?

Milliyet Ege Gazetesi'nin köşe yazarlarından olan Mustafa Yılmaz bugünkü yazısında İzmir'deki imar planlarının parsel olarak değişim yapılmasını aldı. İşte Mustafa Yılmaz'ın o yazısı...



Tüm büyük kentlerde olduğu gibi İzmir'de de parsel bazındaki imar plan değişiklikleri zaman zaman gündeme geldi ve tartışmalara neden oldu. 

Ancak ilk defa 1/100 bin ölçekli büyük planlarda parsel bazında imar plan değişiklikleri yapıldı. 

Çevre Bakanlığı'nm yaptığı  İzmir  ve Manisa'yı ilgilendiren kentin 'İmar Anayasası' olarak nitelendirilen 1/100 binlik imar planlarında parsel bazında ayrıcalıklar tanındığı ortaya çıktı. 


 ***


Bazı kişi ve kurumlara rant aktarmaya yönelik spekülatif, noktasal müdahalelerin, değişikliklerin yapıldığı dolayısıyla açıkça ayrıcalıklı imar hakkı tanındığı iddiaları var. 

Balçova, Karabağlar ve Karşıyaka'da belirli parsellere bu yöntemle rant sağlanıyor. 

Balçova-Karabağlar ilçe sınırında, Uzundere'nin batısında, Balçova sınırları içinde orman alanları yapılaşmaya açılıyor. 

Ayrıca Balçova İçme Suyu Barajı Koruma Havzası sınırları içindeki tek bir parsele yönelik değişiklik yapılarak bu alana da imar izin veriliyor. 

Karşıyaka sırtlarında, onaylı alt ölçekli planlarda rekreasyon alanı olarak belirlenmiş bir bölgede, tek bir parselde kişiye özel çıkar sağlamaya yönelik yapılmış olan düzenleme de benzer bir rant artışı getiriliyor. 

Karşıyaka'da Bostanlı Barajı yakınında 650 bin ve yine Karşıyaka'da iki ayrı bölgede 2 milyon ve 1.5 milyon metrekarelik alanlara ayrıcalıklı imar hakkı tanınmış. 

Yani sadece Karşıyaka'da imara açılan alanların toplamı 4.2 milyon metrekareyi buluyor. Bu da yaklaşık 10 fuar kadar büyüklüğe eşit bir alan demek. 

Bu kadar da değil. Balçova İçme Suyu Barajı Koruma Havzası sınırları içinde de ayrıcalıklı imar uygulaması var. 

Baraj koruma havzasında tam 180 bin metrekarelik alan yapılan imar plan değişikliği ile imara açılıyor. 

Bu alanların baraj havzasında olması ise olayın vahametini daha da arttırıyor. 

Bütün bu tespitleri Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yaptı. 


***


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na, Milliyet Gazetesi Yazı İşleri ve yazarları için düzenlenen toplantıda bu konuyu sordum. 

Kocaoğlu'nun cevabı çok açık ve net oldu. Konuyu çok yakından takip ettiklerini vurgulayan Aziz Kocaoğlu şu bilgileri verdi: "Tüm kenti ilgilendiren böyle bir konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kayıtsız kalmasını kimse beklemesin. 

Özellikle başta 4 milyon İzmirlinin içme suyunu sağlayan baraj havzalarına verilen imar izinleri olmak üzere tüm parsel bazındaki imar plan değişikleri için mahkemeye başvuruyoruz. 

Zaten söz konusu planlara askı süresi içinde gerekli itirazları yapmıştık. 

Şimdi de yasal süreci başlatıyoruz." 


***


Kentin gelecek 50 yılını şekillendirecek /100 binlik planları oluştururken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin görüş ve önerilerinin alınmaması trajik bir durum. 

İzmir halkının seçtiği yerel idarenin onayı olmadan imar planlarını dayatmak zaten başlı başına bir ayıp. 

Dayatılan bu planlarda parsel bazında birilerine ayrıcalık tanınması ise gerçekten çok düşündürücü. 

Bu imar değişikliklerinin içme suyu ve tarımda sulama amacıyla kullanılan barajların su kaynakları çevresinde, su toplama havzaları ile su rezerv alanları etrafında olması olayın vahametini daha da arttırıyor. 

Umarım gelecek nesillerin yaşam kaynaklanın bile etkileyecek bu yanlış kararlar mahkemeden döner. 

Aksi takdirde, yanlış ve birilerine imar ayrıcalığı sağlayan bu planların ceremesini 4 milyon İzmirli çekecek. 


Milliyet Ege/ Mustafa Yılmaz


Geri Dön