23 / 11 / 2024

İzmir'de imara yoğunluk kriteri oluşturuldu!

İzmir'de imara yoğunluk kriteri oluşturuldu!

Türkiye'nin Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi doğrultusunda, imara açılmış alanlarda belli bir yoğunlukta yerleşim sağlanmadan, yeni alanların imara açılmaması teşvik edilecek.




Kalkınma Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan ve 2014-2023 dönemini kapsayan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi doğrultusunda metropollerin küresel rekabet gücü artırılacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana-Mersin metropol ve metropol potansiyelli şehirler olarak değerlendiriliyor. 



Küresel rekabet 

Metropol alanlara yönelik politikanın temel amacını, "metropollerin nitelikli mal ve ihtisaslaşmış hizmet üretme, Ar-Ge ve yenilikçilik, yüksek kalitede yaşam ve çalışma imkanları sunma kapasiteleri ile verimlilik düzeyinin yükseltilmesi suretiyle küresel rekabet gücünü artırmak" oluşturuyor. Planlama ve programlamalar,  İzmir  metropoliten alanında kentin Manisa üzerindeki etkisi de gözetilerek, diğer ilgili şehirleri kapsayan planlama ve programlama çalışmalarıyla eşgüdüm içinde katılımcı biı* yaklaşımla yürütülmesi hedefleniyor. Uluslararası rekabet gücünün artırılmasına yönelik politikalar, metropoller için beMenecek öncü sektörler için uygun ekonomik, sosyal, kültürel ve mekansal ortamı bir bütün olarak sağlamaya yönelik tedbirlerle birlikte değerlendirilecek. 




Tren ve otoyol 

İzmir'in, Akdeniz'in önemli üretim, ticaret, turizm, lojistik ve kültür merkezleri arasındaki konumu güçlendirilecek. Bunlara ek olarak İzmir'in kaliteli yaşam koşullarının sağladığı avantaj, yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlerin geliştnilmesi yönünde değerlendirilecek. İzmir'in kültür endüstrilerinin ve sosyal hayatın gelişmesi konusundaki potansiyeli değerlendirilecek. İzmir'in İstanbul ve  Ankara  ile hızlı tren ve otoyol bağlantısı gerçekleştirilecek. Metropoller, iş-kültür ve turizm olanaklarını uluslararası standartta bir arada sunabilecek altyapı ve yeteneğe kavuşturulacak. 



Yeni Asır


Geri Dön