02 / 05 / 2024

Urla'da yoğunluk artışını belediye getirmedi!

Urla'da yoğunluk artışını belediye getirmedi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilen Urladaki imar planı değişikliğine ilişkin, "Yoğunluk artışını biz getirmedik" açıklamasında bulundu



İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Urladaki imar planı değişikliği ile ilgili meclis kararının, yeni alanların imara açılması veya onaylı alt ölçekli planlarda yoğunluk arttırıcı bir düzenleme olmadığını belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Soruşturmaya konu olan Meclis kararında, kesinlikle yeni alanların imara açılması ve yoğunluk artışı getirilmesi söz konusu değildir. Bu kararla sadece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının üst ölçekli planı olan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planına yasal zorunluluk olarak uyum sağlamak adına, 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planına 1995 yılından bu yana var olan tarım alanlarında ve doğal karakteri korunacak alanlarda yüzde 5 ile yüzde 7 oranlarında yapılaşma olanağı sağlayan plan notu ilave edilmiştir."

Büyükşehir Belediyesinin 19 Temmuz 2007 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanan Manisa-Kütahya-İzmir Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planına ve plan notlarında yer alan yapılaşmaya ilişkin bölüme itiraz ettiği hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:

"10 Mart 2008 tarihinde 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı Bakanlıkça yeniden onaylandı. Ancak onaylanan planda, bir önceki planda yer alan not aynen korunarak rapora da Urlaya özel açıklama getirildi. Bu Çevre Düzeni Planı yürütmeyi durdurma alındıktan sonra, 14 Ağustos 2009 tarihinde söz konusu plan yeniden onaylandı ve aynı plan notu bu planda da korundu. Yaptığımız itiraza ise maalesef yanıt alınamadı. Bu aşamada tarafımızca 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonu hazırlandı. Hazırlanan revizyon imar planında da bir önceki 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Plannda olduğu gibi, Urla  bölgesine özel bir plan notu getirilmedi. Bu süreçte 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planı revizyonuna çok sayıda itirazlar oldu. İtirazlar meclisimizce değerlendirildi ve 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planına uyum sağlamak adına Çevre Düzeni planında yer alan Urlaya ilişkin plan notu ve plan raporundaki açıklama doğrultusunda 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar
 Planı revizyonuna plan notu ilave edildi.

Özetle 1/25 bin ölçekli  İzmir  Kentsel Bölge Nazım İmar Plan Revizyonu ile Urlada kentsel kullanım kararı getirilmemiş alanlarda 1/5 bin ölçekli Urla Nazım İmar Planı doğrultusunda uygulamaların sürdürülmesi yönünde alınan kararda, kesinlikle yeni alanların imara açılması ve yoğunluk artışı getirilmesi söz konusu değildir. Bu karar, sadece üst ölçekli ve yasal olarak uyulması zorunlu bir plan olan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planına uyum sağlamak amacıyla 1995ten bu yana var olan ve bu yönde uygulamaların gerçekleştiği, 1/5 bin ölçekli Urla Nazım İmar Planı plan notlarının geçerliliğini kabul etmektedir."

AA


Geri Dön