03 / 05 / 2024

İzmir'de konut satışında sıkıntı yaşanıyor!

İzmir'de konut satışında sıkıntı yaşanıyor!

Türkiye 'nin üçüncü büyük kenti olup, Hükümet 'in ikinci büyük kent yapmak için uğraştığı İzmir, konut satışlarında açık ara farkla geride kaldı. Geçen yıl da İstanbul ve Ankara 20 binleri bulurken, İzmir 5 binlerde seyretmişti



KÜRESEL ekonomik krizin ardından 2010 'da inşaat sektöründeki toparlanma  İzmir  'de konut satış rakamlarına yansımadı. Yatırım iştahı artan ektör arsa istiyor. Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2011 'in ilk üç ayında Türkiye genelinde satılan 91 bin 71 konuttan aslan payını 18 bin 768 ile İstanbul alırken,  Ankara  'da da 15 bin 705 konut satıldı. İzmir ise kriz yılı 2009 'daki ortalama 7 binlik satışına bile yaklaşamayıp, 5 bin 28 konutta kaldı. Geçen yıl da İstanbul ve Ankara 20 binleri bulurken, İzmir 5 binlerde seyretmişti.

Lüks gelir grubuna

Sorunun herşeyden önce arsa sıkıntısından kaynaklandığına dikkat çeken İzmir İnşaat Müteahhitleri Derneği Federasyonu Başkanı Necip Nasır, yeni proje olamayınca satışın da olamayacağına dikkat çekti. Sektörde büyük satışların sosyal konutlarda yapılabildiğine işaret eden Nasır, “İzmir 'de Narlıdere, Mavişehir gibi bölgelerde inşaat yatırımları var, ancak bu konutlar daha çok üst gelir düzeyine hitap ediyor. Sosyal nitelik taşıyan ve ihtiyaç sahiplerine hitap eden ulaşılabilir konut projeleri arsa sıkıntısı nedeniyle yok ” dedi.

MERKEZ TERCİHİ

Kendisinin de Nasır Grup olarak yatırım yapacak arsa aradığını anlatan Necip Nasır, “İzmirliler şehir merkezi veya merkeze yakın yerleri tercih ediyor. şžehir dışındaki konutlar rağbet görmüyor. Proje ve arsa sıkıntısı çektiğimizden elemanlarımızı kaybetmemek için ufak tefek işlere yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Bu da içinde olduğumuz durumu iyi özetliyor ” diye konuştu.

NE YAPMALI

İstanbul ve Ankara 'da 2000 'li yıllardan itibaren kent yenilemeyle birlikte konut satışlarının canlılık gösterdiğini anlatan Nasır, “Konu gelip kent yenilemede düğümleniyor. Proje üretemezseniz pazar bulamazsınız. Bunun için de mutlaka bölgesel planlamanın önünün açılması, İmar Kanunu 'nun acilen değiştirilmesi ve İzmir için özel bir yasa çıkarılması gerekiyor. Biz konuya dikkat çekmek için sektör temsilcileri olarak siyasi partilerin milletvekili adaylarıyla toplantı yapacağız ve bir dosya sunacağız ” dedi
 
Hürriyet/Burcu TANER  


Geri Dön