18 / 05 / 2024

İzmir'de patronlar dönüşüm ve projeler için bakanlarla görüştü!

İzmir'de patronlar dönüşüm ve projeler için bakanlarla görüştü!

İzmir'in patronları Ankara'da bakanlar ile buluştu. Kurumların gündeminde EXP0, liman projeleri, kentsel dönüşüm, kruvaziyer turizm ve elektrikte kayıp kaçak bedelleri vardı...



EBSO'nun  Ankara  gündemi: Yatırım, üretim, büyüme, anayasa, açılım ve EXPO 

Başkent, Ege'ye kucak açtı TBMM ve Bakanları tek tek ziyaret eden sanayicilerin yanı sıra  İzmir  Ticaret Odası'nın yeni Yönetim Kurulu da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Ankara'da bir araya geldi Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ankara'da bakanları ekonomi, yeni anayasa ve açılım ağırlıklı bir gündemle ziyaret etti. Yatırımın, üretimin, büyümenin, istikrarın önemini vurgulayan EBSO Yönetimi, ekonominin yeniden Türkiye gündeminin ilk sırasında olmasını isterken bakanlardan da özellikle son günlerde hem yurt içinde hem de yakın coğrafyada yaşanan gelişmeler için "Endişe edecek bir durum yok. 

Herşey kontrol altında" mesajı geldi. 


Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'dan sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldıran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisaraklıoğlu'nu ziyaret etti. 

Soru işareti kalmasın EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda seçimlerini Türkiye'ye örnek atmosferde tamamlayan Oda olarak EBSO'nun misyonu ve vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Türkiye'de Gezi Parkı olayları ile birlikte faiz lobisiyle birlikte kur lobisinden endişe ettiklerini belirten Esen, "Reel ekonominin ikinci planda kalmasından endişeliyiz" dedi. Esen, sanayi üretimi için enerjinin vazgeçilemez olduğunu vurgularken, ticari faaliyetler için önemli bir yeri olan Çek Kanunu'nun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de ifade etti. 

500 milyar dolar EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yurt içinde yeni anayasa hazırlıkları, açılım süreci, Gezi Parkı olayları, yurt dışında özellikle ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarından sonra küresel ekonomideki çalkantılarla yakın coğrafyada Suriye ve Mısır'da yaşanan olayların etkilerinin hissedildiğine dikkat çekti. 

Ender Yorgancılar, 1982 Anayasası'nm ortalama 19-20 ayda bir değişikliğe uğradığını hatırlatırken, "Türkiye mutlaka 2023 hedeflerine uygun sivil bir anayasa yapmalı. 

Bu birinci önceliğimiz. Anayasanın uzlaşma içinde tamamlanmasının gerekliliğini düşünüyoruz" dedi. Yorgancılar, açılım sürecinin de tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek dil, tek devlet ilkeleri çerçevesinde başarıya ulaşmasını desteklediklerini, bu konuda kamuoyundaki algı eksikliğinin giderilmesi gerektiğini ifade etti. 

Endişeye gerek yok Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, EBSO heyetini kabulünde son günlerde yaşananların kendileri için sürpriz olmadığını belirtirken, "endişelenecek bir şey yok" mesajı verdi. Piyasalarda denge arayışının olduğunu, hareketli dönemin bir süre daha devam etmesinin beklendiğini belirten Babacan, "Bunca gelişmeye rağmen Türk Lirası en istikrarlı paradır. Bir algı eksikliği yaşanıyor. 

Türkiye krize girmez" dedi. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EBSO heyetine "izmir'in marka şehir olmasında sizlerle beraberiz" dedi. Ülkenin kalkınması, gelişmesi için bir gayret içine girdiklerini, bunun da sonuçlarını gördüklerini hatırlatan Yıldırım, kente yapılan hizmet konularında siyasetin çıkarılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "EXPO'yu yatırım şartı görmedik. EXPO 2020 İzmir'de olsun veya olmasın yatırımlar yine yapılacak. izmir'in ihmal edildiğini, edilmesini kabul edemeyiz" diye konuştu. 

Hedeflere birlikte ulaşacağız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, siyasi istikrar olmadan ve bu sürdürülebilir hale gelmeden ekonomide de istikrar olmadığını anlattı. Yıldız, "2023 hedeflerimize sanayicimizle, tüccarımızla ulaşmış olacağız" dedi. 

Bakan Yıldız, elektrik faturalarmdaki TRT payını kaldırmanın seçim beyannamelerinde bulunduğunu anımsattı. Söz konusu payı iki kademe kaldırmayı amaçladıklarını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: Elektrikte kayıp kaçak "Yalnız yerine, bir basın organı üzerinde hükümetin vesayeti olmaması için, genel bütçeden pay almamak kaydıyla başka bir fonun bulunması şartıyla faturalarımızdaki TRT paymı kaldırabiliriz. Yıllık yaklaşık 500 milyon lira civarında TRT'ye ayrılan payın herhangi bir ödenekten ikamesi yapılmadan, milli bir kanalımızın böyle bir kaynağının kesilmesini doğru bulmam" diye konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikteki kayıp-kaçak konusunda 2015 sonuna kadar Türkiye'nin AB ortalamasını yakalamasını hedeflediklerini, 2 bölge dışında da kayıp-kaçak oranının yüzde 9,4 olduğunu ve AB ortalamasının altında bulunduğunu ifade etti. Elektrikteki büyümenin ekonomideki büyümenin 2-2.5 katı olmak zorunluluğuna işaret eden Yıldız, 2012 yılını tüketimde yüzde 5.5 artışla kapattıklarını anlattı. 

Türkiye'nin doğalgazı ucuza almamasına rağmen en ucuz satan ülke olduğuna işaret eden Yıldız, elektrikte de su ve kömür kaynaklarını kullanıp paçal yaparak en ucuz dördüncü ülke olduğunu, hem üreticiyi hem de sanayiciyi koruduklarını bildirdi. 

Yıldız, nükleer santralin yapılıp devreye girmesiyle birlikte doğalgazda 7.6 milyar dolarlık azalma sağlanacağını açıkladı. 


Yenigün



Geri Dön