05 / 05 / 2024

İzmir'de tamamen iptal olan otobüs hatları!

İzmir'de tamamen iptal olan otobüs hatları!

İzmir'de yeni aktarmalı sistem, zaman kaybı yaşayan vatandaşlara aynı zamanda pahalıya da patlıyor. Eskiden en uzun mesafeleri bile 2 TL'ye gidebilen vatandaşlar, yeni sistemle 90 dakikayı yolda doldurduğu için tekrar para ödemek zorunda kalıyor




Su sayaçlarını geç okuyarak faturaları katlamalı tarifeyle tahsil eden Büyükşehir Belediyesi'nin, aktarmalı ulaşım sistemiyle de vatandaşa gizli bir kazık attığı ortaya çıktı. Eski sistemde uzun hatlarda bir yerden bir yere tek araçla 2 TL'ye gidebilen vatandaşların büyük bölümü, şimdi aktarma üstüne aktarma yapmak zorunda kaldığı için bunu 4 TL'ye gerçekleştirebiliyor. Çünkü bu vatandaşlar sonraki binişlerin ücretsiz olduğu 90 dakika içinde gidecekleri yere yetişemedikleri için ikinci kez ücret ödemek zorunda kalıyor. Böylece bu vatandaşlar için aktarmalı ulaşım aynı zamanda yüzde 100 zam anlamına geliyor. Bu nedenle çok sayıda vatandaş 90 dakika uygulamasını kaçırmamak için duraklar arasında koşmak zorunda kalıyor.


90 dakika yetmiyor

Gaziemir, Buca, Eskiizmir, Çiğli, Güzelbahçe, Narlıdere, Pınarbaşı, Işıkkent, Uzundere gibi yönlerden gelen uzun hat otobüsleri kaldırılmadan önce bir yerden bir yere tek araçla gidebilen vatandaşlar, şimdi büyük bir kabus yaşıyor. Bu vatandaşlar gidecekleri yere aktarma ve beklemeler nedeniyle 90 dakika içinde yetişemedikleri için 2 TL daha ödeme yapmak zorunda bırakılıyor. Bu durum bazı vatandaşları minübüslere yöneltiyor. Bu da zaten kalabalık olan minübüslerin tıklım tıklım sefer yapmasına neden oluyor.


Zarar mı gideriliyor?

ESHOT'un gelir ve gider tablosuna göre, 2013 yılı içerisinde yaklaşık 560 milyon lira gelir oluşurken yaklaşık 592 milyon lira da giderinin olduğu açıklanmıştı. Böylece 32 milyon liralık bir zararın sözkonusu olduğunu belirten vatandaşlar, "Acaba bu gizli zamla bu zarar mı kapatılmaya çalışılıyor" serzenişinde bulundu.



Çakmur: Bu tam bir işkence

Yeni sistemin yanlış olduğunu ve vatandaşa kolaylık değil eziyet çektirmek olduğunu belirten  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Yüksel Çakmur da, "Eğer bizim hayata geçirdiğimiz ring sistemi devam etseydi ne gizli zam durumu olurdu, ne de zaman kaybı. Lütfen işleyen bir sistemi yıkmayalım. Eğer güzel bir iş yapıldıysa, onu bozmayalım daha iyisini yapalım" diye konuştu. Ring sistemini ulaşım master planı yapılarak büyük uğraşlarla getirdiklerini belirten Çakmur, "Vatandaş bir yerden binip bir araçla 3 hat gidebiliyordu. Ama yeni sistemde aynı güzergah üzerinde 3 kez aktarma yaptırılıyor. Bu gerçekten büyük bir işkence. Neden bizim koyduğumuz bu sistemi bozdular? Onlara kim bu aklı verdi? İnsanları toplu halde başka bir vasıtaya yönlendirmek çok yanlış ve zaman israfı. Bu işkenceye son vermek gerekiyor. Kimse kızmasın hiçbir yönetici bana darılmasın. Yöneticilik birinin yaptığı işi birinin bozması değildir" diye konuştu.


Uzun hatlar kısaldı

7 Sahilevleri - Konak (Sahilevleri - F.Altay Aktarma oldu) 

8 Güzelbahçe - Halkapınar (Güzelbahçe - F. Altay Aktarma oldu) 

36 Buca - Gümrük (Şirinyer - Aktarma oldu )

60 Pınarbaşı - Gümrük (Pınarbaşı - Kemer Aktarma oldu)

63 Bornova Metro - Gümrük (Evka 3 Metro - Konak)

70 Buca - Halkapınar (Şirinyer Aktarma - Halkapınar Metro oldu.)

71 İşçievleri - Gümrük (871 - İşçievleri - Şirinyer Aktarma oldu.

90 Gaziemir - Halkapınar (Gaziemir Semt Garajı - Halkapınar Metro oldu.

128 Egekent 2 - Gümrük (Egekent 2 - Egekent Aktarma oldu)

169 Balçova - Halkapınar Metro (Balçova - Konak oldu)

295 Harmandalı - Gümrük (Harmandalı - Egekent Aktarma oldu.)

344 Evka 2 - Gümrük (Evka 2 - Çiğli Aktarma Merkezi oldu.)

346 Evka 5 - Gümrük (Evka 5 - Egekent Aktarma oldu)

122 Mavişehir Aktarma - Karşıyaka (821 - Mavişehir Akt. - Karşıyaka İskele oldu)


Tamamen iptal olan hatlar

269 Balçova - Halkapınar Metro

131 Cumhuriyet Mah - Gümrük

250 Uzundere - Otogar

11 İnciraltı - Konak

14 Esentepe - Konak

26 Uzundere - Basmane

37 Güven Mah. - Gümrük

38 Mehtap Mah. - Gümrük

62 Bornova Metro - Gümrük

43 Kadifekale (Yapıcıoğlu) - Konak

73 Esbaş - Gümrük

79 Halkapınar Metro - Yeşilyurt

87 Limontepe - Basmane

88 Yeni Çamlık - Basmane

109 Sevgi Mah. - Basmane

116 Bornova Metro - Altındağ - Çamkule

120 Ata Sanayi - Konak

170 Osmangazi - Gümrük

190 Yurtoğlu - Basmane

250 Otogar - Uzundere



Yeni Asır


Geri Dön