29 / 04 / 2024

İzmir'deki 45 katlı gökdelen için yapı ruhsatı davası!

İzmir'deki 45 katlı gökdelen için yapı ruhsatı davası!

İzmir'in Pasaport'ta tütün depoları ve alışveriş merkezinin olduğu alana yapılacak, 45 katlı, 250 metre yüksekliğindeki gökdelene Konak Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının iptali için dava açıldı.



İzmir'in Pasaport ilçesindeki tütün depoları ve alışveriş merkezinin olduğu alanda inşa edilecek, 45 katlı, 250 metre yüksekliğine sahip gökdelene Konak Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının iptali için dava açıldı. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi'nin karşı çıktığı gökdelen projesiyle ilgili dava süreci 2007 yılında başladı. Gökdelen projesinin onaylanması için 1/5000'lik nazım imar planları birkaç kez değiştirildi. 2018 yılında kamuoyunda Basmane Çukuru diye adlandırılan bölgeyi de içine alan imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden onaylandı. Onaylanmasıyla Konak Belediyesi de ruhsat işlemlerini tamamladı.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Alpaslan, gökdelenin yapılması durumunda 186 metre rakımlı Kadifekaleyle yarışacak yüksekliğe ulaşacağını ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Alpaslan, "Atina'da Akropol'ün hemen yanına onu geçecek bir yapı teklif edebilir misiniz? Ya da Roma'nın Antik kalıntılarının hemen yanına yüksek yapı önerilebilir mi? Çağdaş dünyanın 19. Yüzyılda aştığı zihniyetle ne yazık ki biz hala mücadele etmek durumundayız" diye konuştu. 

resim

Verilen ruhsatla, kent merkezini kilitleyecek, silüeti son derece olumsuz etkileyecek 250 metre yüksekliğinde, 45 katlı bir kütlenin kentin kalbine saplanacağını söyleyen Alpaslan, İzmir gibi tarihi kentlerde özellikle kent merkzinde yapılaşman bu şekilde olmaması gerektiğinin altını çizdi. 

Alpaslan "Toprak altında ve üstünde antik çağlardan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar çok önemli kültür varlıklarının, kent dokularının olduğu bir alanda, tarihi bölgede böylesine bir yükseklik kabul edilemez. Bunun yanı sıra kentsel altyapının da bu yoğunlukta bir yapıyı kaldırmayacağı herkes tarafından malumken, böyle bir karar kente ihanet anlamına gelmektedir" açıklamasında bulundu.

Kararın planlama ölçeğinde de sorunları olduğunu belirten Alpaslan, kentsel planlamanın en temel unsurlarından birinin imar planlarının kademeli birlikteliği ilkesi olduğunu vurguladı. 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının üst ölçekli nazım imar planlarına uygunluk göstermesi gerektiğini savunan Alpaslan, "Hiyerarşik planlama ilişkisine göre, bir plan, üst ölçekli diğer plan tarafından yönlendirilmeli ve ona uyumu noktasında denetlenmelidir" ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Alpaslan ortalama yapı yüksekliğinin 8-10 kat olduğu bölgede 45 katlı bir gökdelen yapılmasının sıkışıklığı daha da artırarak trafik, altyapı ve kamusal alan sorunlarını daha da artış gösterdiğini ifade etti. 


Geri Dön