28 / 04 / 2024

İzmir'deki cezaevi arazisinin yüzde 85'ini betona bırakan imar planı iptal edildi!

İzmir'deki cezaevi arazisinin yüzde 85'ini betona bırakan imar planı iptal edildi!

Çevre Bakanlığı tarafından Buca Cezaevi arazisinin yüzde 85'ini betona bırakan imar planını mahkeme iptal etti. 



İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı karşı karşıya gelmesine neden olan Buca Cezaevi arazisindeki ‘imar planı değişikliği’ne ilişkin davada karar sonuca vardı. Buca Cezaevi arazisinin yüzde 85'inde toplam 70 bin metrekare inşaat yapılmasını sağlayan Bakanlığa ait ‘imar planı’,  İzmir  4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

'' BU ARAZİ YEŞİL ALAN OLSUN''

Av. Murat Aydın bu alan için “İster merkezi hükümet ister İzBB yapsın ama bu arazi yeşil alan olsun” dedi.

Bakanlık; cezaevi arazisinde imar planı değişikliği yapabilmek için araziyi Rezerv Yapı Alanı olarak ilan etmişti. Sonrasında ise arazinin yüzde 85'ini inşaata açan bir imar planı yapmıştı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi hem alanın Rezerv Yapı Alanı ilan edilmesine hem de Bakanlığın beton odaklı imar planına karşı dava açmıştı.

İzmir deki cezaevi arazisinin yüzde 85 ini betona bırakan imar planı iptal edildi!

İMAR PLANI İPTAL EDİLDİ!

Açılan avaların sonucunda İzmir 6. İdare Mahkemesi, Bakanlığın Rezerv Yapı Alanı kararını iptal ederken, İzmir 4. İdare Mahkemesi ise o kararın iptaline dayanarak Bakanlığın arazide plan yapma yetkisinin ortadan kalktığını belirtip  imar planını iptal etmiş oldu.

Bakanlığın kararlarına karşı açılan davada İzmir’in meslek örgütlerinin de davacı olarak yer almasını değerlendiren Aydın, Cezaevi alanının inşaata açılmasına ilişkin anlayışa İzmir’in tüm bileşenleri birlikte karşı çıktı.

Bunun  İzmir’in kamuya ait arazisine sahip çıkma çabası olduğunu belirten Aydın '' O yüzden inatlaşmaya gerek yok. Burası yeşil alan ve kamusal alan olarak kalsın. Derdimiz burayı kimin yaptığı değil, isterlerse Millet Bahçesi yapsınlar. Onlar yapsın biz alkışlayalım, hiç sorun değil. Yani biz, kimin yaptığıyla değil, ne yapıldığıyla ilgileniyoruz.'' dedi.

Burada ticarethane yapmanın anlamı olmadığını belirten Aydın ''Buca’da yeşil alan için alternatif de yok. Bu alanın uydu görüntüsüne bakmak bile ihtiyacı gösteriyor. Ayrıca bu alan hepimize ait, mal sahibi halk ve halkın kalmalıdır” dedi.

Bakanlığın araziyi Rezerv Yapı Alanı ilan etmesinin ‘kanuna karşı hile yapmak’ anlamına geldiğini de vurgulayan Av. Aydın, “Rezerv Yapı Alanı ilan edebilmek için bazı prosedürler vardır ama bunları yapmadılar diyerek şöyle açıkladı; diyelim ki bir yerde afet oldu ve orada yaşayan insanları bu araziye taşımak istiyorsunuz, o zaman amaca uygun şekilde Rezerv Yapı Alanı ilan edebilirsiniz. Ama burada öyle bir durum da yok.'' dedi.

13 bin kişinin yaşayacağı yeni imar alanı için start verildi! Akçaovalılar yeni yerleşim alanına kavuşuyor!

Geri Dön