05 / 11 / 2024

İzmir'deki eski Sümerbank fabrikasının akıbeti TBMM'de!

İzmir'deki eski Sümerbank fabrikasının akıbeti TBMM'de!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'deki eski Sümerbank fabrikasının Büyükşehir Belediyesi'ne devrine ilişkin soru önergesi hazırladı..




İzmir deki eski Sümerbank fabrikasının akıbeti TBMM de!

CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, İzmir'deki eski Sümerbank fabrikasının Büyükşehir Belediyesi'ne devrine ilişkin soru önergesi hazırladı. CHP'li Bakan sorularını Başbakan Binali Yıldırım'a iletti.

"Cumhuriyet tarihinin simgeleri arasında yer alan Türkiye’deki ilk fabrikalardan olan Sümerbank’ın İzmir’deki eski tesisleri çürümeye terk edilmiştir." şeklinde açıklamalarda bulunan Bakan, hizmete açıldığı 1953 yılından kapatıldığı 2001 yılma kadar Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayan Meles Çayı kenarındaki Sümerbank Basma Fabrikası'nın büyük kısmı SİT alanı olan yıkılmış tesislerinin yer aldığı dev arazinin, kimin olacağı tartışmaları arasında madde bağımlıları ve hurdacıların meskeni haline geldiğini söyledi.

Önergesinde "Türkiye çapında 500’e yakın mağaza ve 41 fabrika ile hizmet veren sanayi devi Sümerbank’m İzmir kent merkezindeki en değerli alanlardan Halkapmar’daki eski üretim tesis arazileri, 2003 yılında İzmir İl Özel İdaresi’ne verilmiştir." şeklinde açıklamalarda bulunan Bakan önergesine şu şekilde devam etti:

"Bir zamanlar dokuma tezgahlarında binlerce işçinin çalıştığı, üretilen milyonlarca metre kumaş ile ülke ekonomisine can katan 130 bin metrekarelik arazide kurulu Sümerbank’a ait tesislerin bir bölümü eğitim hizmetlerinde kullanılmaya başlamıştır.

Milli servet kavramının İzmir’deki en belirgin örnekleri arasında yer alan tesise zaman içerisinde sahip çıkılıp etkin şekilde değerlendirilmediğinden yıkılmaya ve hurdacılar tarafından talan edilmeye başlamıştır.

Çatısı, kapısı, camları, taşınır ve taşınmaz sahip olduğu tüm varlıkları çalman dev tesislere son darbeyi de eski fabrikanın buhar santralini çalan hırsızlar vurmuştur.

Türkiye’nin korunması gereken değerleri arasında yer alan tescilli binaların yer aldığı SİT arazileri için Î1 Özel İdaresi’nin ısrarlı girişimleri 2014 yılında başlayan paylaşım krizine kurban gitmiştir.

İl Genel Meclisi’nin alanın kurtarılması için arazinin tamamını 20 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etmek için çalışmalara başlamış, ancak alınan 7 devir kararı da İzmir Valiliği tarafından mevzuata aykın olduğu gerekçesiyle reddedilmiştir.

Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa başlamayı planladığı İzmir’in ve Ege’nin yıldızı olacak dev “Medeniyetler Müzesi” projesi de bu nedenle askıda kalmıştır.

2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası sonrasında İl Özel İdaresi’nin de kapatılmasıyla birlikte kurumun aralarında Sümerbank Fabrikası’nın da bulunduğu tüm taşınmazlan Hazine’ye devredilince bir başka kriz patlak vermiş, Karara karşı çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi itirazlannı yargıya taşıyarak iptal davası açmış ve alanın tahsisinin yerel idareye verilmesini istemiştir.

Çözülemeyen paylaşım krizinin gölgesinde iyice çürüyen eski fabrika tesislerinden geriye sadece duvarları kalmış, çöplüğe dönen ve moloz dökülen SİT alanları ardı arkasına çıkan yangınlarla viraneye dönmüş, son aylarda ise kaçak et kesiminin yapıldığı mezbahaya dönen fabrika alanı, bu kez de koyun ve keçi otlatılan mera görüntüsüne bürünmüştür.

Kent merkezindeki en değerli araziler arasında yer alan basma fabrikası özelleştirme ve satış dedikodularının gölgesinde, onca resmi kurumun gözü önünde çürüyüp kaderine ve sahipsizliğine terk edilmiştir.

İzmirliler “İzmir’in malı satılmasın, kentin sermayesine sahip çıkılsın” diyerek milli değere sahip çıkılmasını, alanın kurtarılması ve yerel idareye devri için çeşitli imza kampanyaları başlatmıştır.

Bu bağlamda; Cumhuriyet tarihinin simgeleri arasında yer alan Türkiye’deki ilk fabrikalardan olan Sümerbank’m İzmir’deki eski tesislerinin bulunduğu alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri için gerekli işlemleri başlatacak mısınız?"


 


Geri Dön