01 / 05 / 2024

İzmir'e 50 milyon TL'lik yatırım!

İzmir'e 50 milyon TL'lik yatırım!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca tamamlanan ve aralarında 50 milyon lira yatırımla İzmir'de yapılan 5 tesisin de olduğu Türkiye genelindeki toplam 175 tesis Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'da katıldığı törenle hizmete açıldı. 




Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca tamamlanan ve aralarında 50 milyon lira yatırımla İzmir'de yapılan 5 tesisin de olduğu Türkiye genelindeki toplam 175 tesis Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'da katıldığı törenle hizmete açıldı.  


2,9 milyar TL 


Toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da yaşanan su problemini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, belediye başkanlığı döneminde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile birlikte çözdüğünü hatırlatti. Davutoğlu, "Veysel Bey, Aşık Veysel gibi uzun ince bir yoldan giderek Türkiye'nin her köşesindeki suya, ırmağa, nehre, ovaya hizmet etti" dedi. Başbakan Davutoğlu, hizmete alınan tesislerin ekonomiye toplam katkısının yıllık 432 milyon lira olduğunu dile getirerek, 175 tesisin hepsinin önem taşıdığını söyledi. Davutoğlu şehirlere, insanlara ferahlık getirecek, topraklara bereket taşıyacak nitelikte kalıcı eserler kazandırdıklarını belirtti. 


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise hizmete giren 36 baraj, 4 içme suyu tesisi, 2 atıksu arıtma tesisi, 13 sulama tesisi, 47 gölet, 51 taşkın koruma tesisi, 6 DSİ tesisi, 7 ormancılık, 7 milli park projesi ile 2 meteoroloji tesisinin yatırım bedelinin 2,9 milyar lira olduğunu söyledi.  


Baraj rekoru 


Bazı kesimlerin baraj ve göletlere karşı çıktığını söyleyen Bakan Eroğlu, "Bunlara karşı çıkmak doğru değil, çünkü ülkemiz yarı kurak iklim bölgesinde. Yazın, Türkiye'de fazla yağış yok. Bu yüzden kışın ve ilkbaharda yağan yağmuru biriktirmek ve bunu yaz aylarında kullanmak zorundayız. Barajların ve göletlerin yapılması, Türkiye'de bir lüks değil, iklimin ve coğrafyanın getirdiği bir zarurettir. 284 baraj inşa ettik, bu bir dünya rekorudur. Dünyada barajlarda ilk üç içindeyiz, göletlerde ise birinci sıradayız" diye konuştu.


İŞTE İZMİR'E KAZANDIRILAN 5 TESİS


DSİ Genel Müdürlüğü'nün tamamladığı 5 adet tesisi de bu açılış töreniyle hizmete aldıklarını söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, "DSİ tarafından tamamlanan tesislerle İzmir'de toplam 4 bin 420 dekar zirai araziye sulama suyu sağlayarak, 1 mahalle, 3 köy ve 223 dekar araziyi taşkın zararlarından koruyacağız. Hizmete sunulan Dikili Çandarlı Barajı'nda da yıllık 950 bin metreküpü su ile 17 bin kişiye içme suyu sağlanacak. Buca Yangın Eğitim Merkezi ile yangın havuzları, orman köylüsüne destek, ağaçlandırma ile fidan üretimi çalışmaları ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Kınık'ta tesis ettiği otomatik meteoroloji gözlem istasyonu da bu merasimle hizmete alındı. Bütün bu eser ve çalışmaların toplam yatırım bedeli ise 50 milyon lirayı buluyor" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön