Kent Haberleri

İzmir'e çarpıcı deprem uyarısı: En çok etkilenecek ilçeler tek tek açıklandı! Deniz kentin içine yürüyecek! 

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'de olası bir depremde Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma yaşanacağına, denizin kentin içine doğru yürüyeceğine dikkat çekti. İşte o açıklama...

Türkiye'de deprem tehdidi en yüksek şehirler arasında yer alan İzmir'deki fay hatları sık sık konuşuluyor. Mevcut yapı stokunun eski olması, yerleşim yerlerinin yanlış bölgelerde yer alması gibi sebeplerle olası depremde kentin birçok bölgesinde yıkımlar yaşanacağından endişe  duyuluyor. 

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'in deprem riski ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'in yerleşim alanlarında sıkıntılar olduğuna dikkat çekti. 

"Doğa bize problemli alanları gösteriyor. Bunlardan biri olan Bayraklı, Meles Deltası'nın üzerine kurulmuş. Meles, 'porsuk' anlamına geliyor. Porsuk da suyu seven bir hayvan. Bu nedenşebiz hiç yerleşilmemesi gereken bir yere kent inşa etmişiz. Aynı şey İzmir'in diğer yerlerinde de mevcut" diyen Koray Çetin Önalan, Alsancak'ın sonradan dolgu ile oluşturulduğunun, kent planlamasını bilmediklerinin, yanlış şehir planlamalarıyla afetlere davetiye çıkarııldığının altını çizdi. 

İzmir'i etkileyebilecek onlarca fay olduğuna vurgu yapan Önalan,  "Bu faylardan herhangi birinin kırılması halinde İzmir'le ilgili çok büyük kaygılarımız var. İzmir'de afet anıyla ilgili kaos planının da gözden geçirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Önalan, İzmir'de olası bir depremde her semtin kendine göre yaşayacağı sorunlar olduğunu aktardı ve "Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma ve denizin şehrin içine doğru yürüdüğünü göreceğiz. Şehrin içerisinde mahallelerin arasında kum fışkırmaları, su çıkışlarını yaşayacağız. Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi fakat ne yazık ki yapılmadı" açıklamasında bulundu. 

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'de afet planlarının güncellenmesi ve test edilmesi gerektiğine dikkat çekti. "İzmir afete uğradığı zaman afette görev alacak insanların da zarar göreceğini düşünüyorum. O sebeple afet planı çevre şehirleri beraber hazırlanmalı. Olabilecek afette, afetten zarar görmemiş çevre kentlerden insanların ulaşımı, arama kurtarma çalışmalarındaki rolünün gözden geçirilmesi gerekiyor" diyen Önalan, bunların test edilmesi, gözden geçirilmesi ve insanların hazırlanması gerektiğini de dile getirdi.

Önalan, olası bir depremde İzmir'de ulaşımda da sorunlar olabileceğinin altını çizdi ve "İzmir'in körfezi ve uzun kıyı şeridinin avantaj olduğuna inanıyoruz. Kıyı şeridi, vapurlar modifiye edilerek hem hastane hem arama kurtarma şeklinde kullanılabilir. Bu deprem anına ilişkin kaos planı. Deprem öncesinde de İzmir'de hızlı şekilde kentsel dönüşüm yapılması lazım. Bilhassa Alsancak'ta yer alan binaların birçoğu çok eski, temellerinde ciddi deformasyonlar ve korozyonlar mevcut" bilgilerini verdi. 

Deniz suyunun şehrin içine doğru girdiğini vurgulayan Önalan, söz konusu açıklamasında "Herhangi bir depremi beklemeden şu anda bile bu binaların birçoğunda deformasyonlar meydana geliyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm konusunda çok çabuk hareket etmek zorundayız" ifadelerini kullandı. 

'Altın alalım mı, bekleyelim mi' sorusuna İslam Memiş'ten cevap geldi! Haberi okuyan kuyumcuya koşacak!

Avukattan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı: Yüzde 25 sınırı çözüldü, sıra kiracıların tahliyesini kolaylaştıran düzenlemede

Konut piyasasında acı reçete: Londra piyasası ile konut satılıyordu!