27 / 04 / 2024

İzmir'e Türkelli Atık Su Arıtma Tesisi yapılacak!

İzmir'e Türkelli Atık Su Arıtma Tesisi yapılacak!

İzmir'in Menemen ilçesindeki Türkelli Mahallesi'nde atık su tesisi yapılacak



İzmir'in Menemen ilçesindeki Türkelli Mahallesi'nde ilk etapta 12 bin kişinin evsel atığını arıtacak tesisin yapımı
için 2010 yılında ihaleye çıkılacağı bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Türkelli ve Yenifoça'da olmak üzere ilk etapta 5 arıtma tesisi kurarak Gediz Nehri'ni kurtarmak ve körfeze kirlilik akışını durdurmak isteyen belediye yönetimi, Yenifoça Arıtma Tesisi'nin ardından Türkelli Atık Su Arıtma Tesisi projesini hazırlamak için aralık ayında ihaleye çıkacak.

Tesisin yapımı tamamlandığında Menemen'e bağlı Helvacı, Türkelli mahalleleriyle Hatundere, Buruncuk yerleşim alanları ve civarında foseptiklerde toplanan evsel atıklar arıtıldıktan sonra alıcı ortama verilecek.

Türkelli'de 20 bin metrekarelik alanda inşa edilecek Türkelli (Buruncuk) Atık Su Arıtma Tesisi, ilk etapta 12 bin kişinin evsel atığını arıtacak. Tesis, daha sonraki yıllarda artan nüfusa göre ikinci kademede 18 bin kişinin evsel atığını arıtabilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 45 günlük proje süresinin ardından tesisin yapımı için 2010 yılında yapım ihalesine çıkacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sadece Menemen ve Kemalpaşa atık su arıtma tesislerinin hizmete girmesiyle Gediz Nehri'ne günde 10 ton daha az evsel atık kirlilik yükü gideceğini belirtti.

Menemen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'ni kısa sürede devreye alacaklarını bildiren Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Kemalpaşa ve Aliağa atık su arıtma tesislerimiz 2010 yılında devreye girecek. Yenifoça ve Türkelli arıtma tesislerimizin de yapımına en kısa sürede başlamak istiyoruz. Ardından Emiralem, Kemalpaşa Ulucak, Maltepe-Gerenköy bölgelerinde kuracağımız arıtma tesisleri gelecek. Tüm bu arıtmaları çalıştırdığımızda kendi sınırlarımız içinde Gediz Havzası'nda ve  İzmir  Körfezi'ndeki kirliliğin önüne geçmiş olacağız. Hedefimiz tarım alanlarını, nehirleri ve denizleri kirlilikten kurtarmak, gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmaktır."
AA


Geri Dön