28 / 04 / 2024

İzmir'e yabancı yatırımcı için fabrikalar inşa edilecek!

İzmir'e yabancı yatırımcı için fabrikalar inşa edilecek!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir ziyaretinde yabancı yatırımcı için fabrikalar yapıp, onlara kiraya vereceklerini açıkladı.



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) özel Meclis Toplantısına katılan Fikri Işık, Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı yatırımcının arsaya para vermek istemediğini, bunu dikkate alarak bir düzenleme yapacaklarını belirterek, "Biz de Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile bu konuda çalışma yapıyoruz. Biz arsayı bulup, binayı yapıp onlara kiralayacağız. Onlar da üretimlerine başlayacak" diye konuştu. Bakan Işık, yerli sanayicilerin de ellerindeki sermayeyi fabrika kurmak için harcadığım, bunun da diğer harcamalar nedeniyle sanayiciyi zora soktuğunu vurgulayarak, "Kalkınma Bakanlığı'mız ile emek yoğun sektörlerde anahtar teslimi fabrika yapıp, vereceğiz" dedi. 


Babayiğit İzmir'den çıkarsa yerli oto İzmir'de üretilir Fikri Işık'tan yerli otomobilin İzmir'de üretilmesini isteyen sanayiciler, Bakan'dan, "Eğer Babayiğit İzmir'den çıkarsa o zaman İzmir'de üretilir" yanıtını aldı. 


2016 sonuna kadar yaklaşık 40 araçlık filo oluşturup arazi koşullarında deneyeceklerini, 2018 Haziran ayında piyasaya sunup, 2019 sonuna kadar da seri üretim yapacaklarını anlatan Işık, "Ayın 22'sine kadar 4 prototip araç hazır olacak" diye konuştu. 


Asgari ücretin yükünün paylaşılması çalışmaları sürüyor Asgari ücretin işverene yük getireceği konusundaki eleştirileri de cevaplayan Işık, "Asgari ücretin işverenler açısından nasıl minimize edileceği konusunda çalışmalar sürüyor ama 'yükün tamamını kamu alsın' fikri doğru değil. Çünkü kamu zaten sizin cebiniz. Yükün paylaşılması için çalışmalar sürüyor. Olgunlaşınca Başbakanımız bizzat veya ilgili bakanlarımız açıklama yapacak. Kıdem tazminatında da demokrasi kılıcı  gibi sallanan bu uygulamayı kaldırarak, çalışanlarımızın hiç bir hak kaybına uğramayacağı bir düzene geçilecek. Bunu da çok uzatmadan yapmamız lazım" dedi. 


Yüksek teknoloji üretiminin 5. bölge teşviklerinden yararlandığını hatırlatan Fikri Işık, "Biz İzmir'i yüksek teknolojinin merkezi olarak görmek istiyoruz. İzmir'de ilaç ve tıbbi cihaz sektörüne yönelik ciddi çalışma yapmamız gerekiyor. Bu sektörün en önemli ihtiyacı nitelikli insan. Bu da İzmir'de çok. Bu kentte yapılan hastanelerin tıbbi cihazlarını yerli üretimle karşılarsak hem bölgemiz kazanacak hem bunu ihraç edeceğimizden ülkemiz kazanacak" dedi. 


Bir başka çalışmanın orta yüksek teknolojide seçici davranarak teşvik kapsamına alınmasına yönelik olduğunu açıklayan Işık, hükümet olarak bu konuda çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. 


Yorgancılar: Meslek liselerini TOBB'a verin Mesleki eğitimle ilgili sorunları aktaran EBSO Başkam Ender Yorgancılar da, "Türkiye'de sanayici çırak bulamıyor, biz burada üretim yapmak istiyoruz. Siz meslek liselerini TOBB'a devredin. Biz bunu Almanya'da Avustralya'daki gibi yerinde eğitim programlarına uygulayalım. Bu gelirse her OSB'ye bir meslek lisesi yapma zorunluluğu da getirilecek. Ama sonuç Almanya ve Avustralya modeliyle nitelikli elemanların sektöre girmesi kolaylaşacak" dedi. 


Dünya/ Sedat Alp


Geri Dön