27 / 12 / 2024

Türkiye'deki gayrimenkuller yabancı yatırımcılar için yüzde 36 ucuzladı!

Türkiye'deki gayrimenkuller yabancı yatırımcılar için yüzde 36 ucuzladı!

Türkiye, yabancı yatırımcı için dolar bazında geçen yıla göre yüzde 36 ucuzladı. İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova ve Sakarya'daki konut projelerine yabancı ilgisi her geçen gün artıyor.



Türkiye, yabancı yatırımcı için dolar bazında geçen yıla göre yüzde 36 ucuzladı. İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova ve Sakarya'daki konut projelerine yabancı ilgisi her geçen  gün artıyor.


Yabancılar gayrimenkul, alanında Türkiye'ye son 10 yılda yaklaşık 40 milyar dolar sermaye girişi sağladı. Bu miktarın, 15 milyar doları AVM'lere, 25 milyar doları ise bireysel konut satışına yöneldi. Yabancılara Türkiye'de konut edinmesini kolaylaştıran Mütekabiliyet Kanunu'nun 2012 yılında yasalaşmasıyla gayrimenkul sektörü yeni bir döneme girdi. Düzenlemenin ardından yabancıya konut satışı adet ve gelir bazında her yıl artan bir satış grafiğine ulaştı. Geçtiğimiz yıl gayrimenkul satışından 4.5 miyar dolar kasaya girerken bu yıl 5 milyar dolar gelir hedefleniyor. Dolardaki yükselişin yabancılara yönelik konut satışlarının artmasında etkili olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, bu durumun yatırım yapmayı cazip hale getirdiğini ve yabancılara yönelik konut satışlarında artış hızının devamım beklediklerini düe getiriyor. Türkiye'deki konut fiyatlarının, gelişen ülkelerdeki konut fiyatlarına göre daha düşük olması ve avantajlı coğrafi konumu sonucu yabancı yatırımcı potansiyelinin yüksek seyretmesinin 'fırsat' yarattığı vurgulayan sektör temsilcileri, yerli yatırımcıdaki durgunluğu yabancı konut satışlarıyla kapatmayı planlıyor. 


Toplam işlem hacmi içindeki payının artması için nitelikli yabancı gayrimenkul yatırımcısını bulup Türkiye'de ev, ofis, iş yeri satmak için çok daha fazla tanıtımın yapılması gereken bir dönemden geçiliyor. Bu çerçevede, 8-10 Eylül tarihlerinde düzenlenen dünyanın en büyük emlak fuarlarından Dubai Cityscape'e katılan Türk firma sayısı bir önceki yıla göre iki kat arttı. Artan terör olayları, siyasi belirsizlik, Türk Lirası'ndaki değer kaybı, inşaat maliyetlerindeki artış, kredi faizlerinin yükselmesi ve yaz durgunluğu nedeniyle gayrimenkul sektörü açısından başta Körfez ülkeleri olmak üzere yurtdışından gelecek yatırım daha önemli hale geliyor.


Kaynak sağlamanın en güzel yolu satış

Türkiye deki gayrimenkuller yabancı yatırımcılar için yüzde 36 ucuzladı!


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkam Ali Ağaoğlu, 2012 yılından bu yana Körfez ülkelerinin öneminin arttığım söyledi. Ağaoğlu, "Kalkınmış ülkelere baktığımızda yabancıya mülk satışı ile sermaye girişi sağladıklarım görüyoruz. Türkiye'nin de yatırım için kendi kaynağı yetmiyor. Dışarıdan ya kredi alacağız, ya da yabancıya mülk satacağız. Kaynak sağlamanın en güzel yolu mülk satarak olur" dedi. Bugüne kadar şirket olarak yabancılara 2 milyar dolan aşan satış yaptıklarım ifade eden Ağaoğlu, "Bu alana yatırım yaparsanız karşılığını alırsınız" diye konuştu. 


Çift haneli rakamları yakalamak zor değil

Türkiye deki gayrimenkuller yabancı yatırımcılar için yüzde 36 ucuzladı!


DÜNYANIN farklı ülkelerinden yatırımcıların Türkiye'de mülk edinme konusunda oldukça istekli olduğuna vurgun yapan GYODER Başkam Aziz Torun, "Biz de sektör olarak bu talepleri karşılamak konusunda oldukça istekliyiz" dedi. Son yıllarda dünya çapında projeler üretme ve pazarlama konusunda Türk gayrimenkul sektörü önemli başarılara imza attığına dikkat çeken Torun, "Geçtiğimiz yıl 4 milyar dolara ulaşan yabancıya gayrimenkul satışlarının 2015 yılında 5 milyar dolara, takip eden yıllarda ise çift haneli rakamlara ulaşmasının zor olmadığı görüşündeyiz" şeklinde konuştu. 


Kar topu etkisine karşı önlem lazım

Türkiye deki gayrimenkuller yabancı yatırımcılar için yüzde 36 ucuzladı!


Cushman & Wakefield Yönetim Kurulu Başkam Haluk Sur, yabancıya konut satışında aşın talep ve fiyattaki hızlı iniş çıkışa dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyararak Dubai örneğini verdi. Sur, şunları söyledi: "Yabancıya konut satışında kar topu etkisinden korunmak için mümkün mertebe kullanmaya konut satılmasına dikkat edilmeli. Yoksa Türkiye'de konutun metrekaresini 3 bin dolara alan 4 bin dolara, 4 bine alan 6 bine satsın gibi kar topu etkisiyle giderek büyüyen bir yapının oluşmasını istemeyiz. Dubai bunun faturasını acı ödedi. Ne güzel yatırımcı geliyor demek başka, kalıcı yatırıma gelmesi başka."


Neden blok blok alım yapıyorlar? 

Türkiye deki gayrimenkuller yabancı yatırımcılar için yüzde 36 ucuzladı!


BLOK halindeki satışların gayrimenkul değil sermaye yatırımı olarak değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Satış Küpü Yönetim Kurulu Başkam Kürşat Tuncel, bu tür alıcıların malın değerlenmesini bekledikten soma elden çıkaracağına dikkat çekti. Tuncel, "Bloklar halin- j de yapılan toplu bir alım işleminde perakende satış fiyatına göre yüzde 15-20 oranında düşük fiyatla alım yapılıyor. Konut fiyat artışı da dikkate alınırsa yabancı yatırımcılar için yıllık yüzde 25'lerin üzerinde bir getiri elde edilmesi söz konusu" değerlendirmesini yaptı. Tuncel, bu işten kazanan tek tarafın yabancı yatırımcıların olacağım savundu. 


Sözcü


Geri Dön