02 / 05 / 2024

İzmir'in umudu kongre turizminde!

İzmir'in umudu kongre turizminde!

BÜYÜK kongre organizasyonlarının evsahipliğinde dünya birinciliğine yükselen İstanbul, kongre turizminde diğer şehirlere örnek oldu. İzmir'de aynı İstanbul gibi kongre turizminde aktif olarak yer almak istiyor...



BÜYÜK kongre organizasyonlarının evsahipliğinde dünya birinciliğine yükselen İstanbul, kongre turizminde diğer şehirlere örnek oldu. Kongre turizmi amacıyla gelen yabancı misafirlerin bıraktığı yüksek döviz miktarına dikkat çeken turizm uzmanları,  İzmir  ekonomisinin de tamamlanacak yatırımların ardından hızla yükselişe geçeceğini söyledi. Uluslararası kongre sektörünün en önemli birlikleri arasında gösterilen Uluslararası Kongreler ve Toplantılar Birliği (ICCA) tarafından yayımlanan istatistiklere göre 2000'li yıllarda dünya kongre şehirleri arasında 40. sırada yer alan İstanbul, geçen yıl 8. sıraya yükselmeyi başardı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ise yayımladığı raporda, İstanbul'un 500'den fazla delegeye evsahipliği yapan büyük kongre organizasyonları kategorisinde dünyada 1. sıraya yerleştiğini duyurdu. İstanbul'un dünya kongre şehirleri arasındaki hızlı yükselişini değerlendiren Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir ise İzmir'in de aynı yükselişi yakalayabileceğini savundu. 


TÜRKİYE 2,5 MİLYAR DOLAR KAZANDI

Yapımı geçen yıl tamamlanan Efes Kongre Merkezi'nin yanısıra Kültürpark'ta kongre merkezi yapılması yönündeki çalışmaların hayata geçmesiyle İzmir ekonomisinin büyük bir ivme kazanacağını belirten Doç. Dr. Özdemir, "Türkiye, geçtiğimiz yıl kongre turizmiyle 2,5 milyar dolarlık bir gelir elde etti. 


Türkiye'ye seyahat amacıyla gelen yabancı bir turist ortalama 750 dolar, kongre turizmi amacıyla gelen bir turist ise ortalama 2 bin 500 doları bulan bir harcama gerçekleştiriyor. Kongre ve toplantı sektörünün kent ve bölge ekonomisine yaptığı katkı ve istihdam yaratma potansiyeli ortada. Kongre turizminde iddiasını ortaya koyan İzmir'in de kendisini iki şekilde konumlandırması lazım. Birincisi kongre turizminde İstanbul'a alternatif bir kent olarak varlığını sürdürmesi, ikincisi ise tarihi ve kültürel altyapısıyla Akdeniz'in kongre turizm merkezi haline gelebilmesi. Dolayısıyla İstanbul'un yoğunluk nedeniyle kabul edemediği organizasyonları İzmir'e çekebilmek şart." dedi. 


İzmir'de kruvaziyer turizminin ön planda olduğunu ancak kongre turizmine yönelik yatırımların da öncelikli sırada yer alması gerektiğini ifade eden Özdemir, şunları önerdi: "Öncelikli olarak büyük tesis yatırımlarına ihtiyaç var. İzmir'de çeşitli konferans salonları mevcut ancak bunlar çoğunluklu olarak kültürel ve sanatsal etkinliklere evsahipliği yapıyor, yani mevcut kapasite genellikle yerel anlamda düzenlenen etkinliklere yeterli olabiliyor. Uluslararası kongrelerde ise farklı yapılanmalara ihtiyaç duyuluyor." '


PAZARLAMA VE TANITIM ŞART

Yatırımların yanısıra tanıtım ve pazarlama çalışmalarının da önemine dikkat çeken Özdemir. "Kongre merkezi yatırımları yapmak, hiçbir zaman yeterli değil. Kongre merkezlerinin yapımı tamamlanmadan, pazarlama çalışmalarına neredeyse 5 yıl öncesinden başlamak gerekiyor. 

Örneğin Çin, 2020 yılında 120 kongreye evsahipliği yapmayı hedefledi ve bu yönde çalışmalara şimdiden başladı. İzmir de bu yöndeki çalışmalarını şimdiden sürdürmeli." dedi. 


Ayrıntılı Haber


Geri Dön