15 / 05 / 2024

İzmir'in umudu kongre turizminde!

İzmir'in umudu kongre turizminde!

Büyük kongre organizasyonlarının ev sahipliğinde dünya birinciliğine yükselen İstanbul, kongre turizminde tüm şehirlere örnek oldu. İzmir ekonomisinin de tamamlanacak yatırımların ardından hızla yükselişe geçeceğini savundu.



Kongre turizmi amacıyla gelen yabancı konukların ülkede bıraktıkları yüksek döviz miktarına dikkat teken turizm uzmanları  İzmir  ekonomisinin de tamamlanacak yatırımların ardından hızla yükselişe gececeğini savundu. 


Uluslararası kongre sektörünün en önemli birlikleri arasında gösterilen ICCA (Uluslararası Kongreler ve Toplantılar Birliği) tarafından yayınlanan İstatistiklere göre 2000*11 yıllarda dünya kongre şehirleri arasında 40'ıncı sırada yer alan İstanbul, geçtiğimiz yıl 8. sıraya yükselmeyi basardı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İse yayınladığı raporda İstanbul'un 500'den fazla delegeye ev sahipliği yapan büyük kongre organizasyonları kategori sinde dünyada l'inci sıraya yerleştiğini duyurdu. İstanbul'un dünya kongre şehirleri arasındaki hızlı yükselişini değerlendiren Yasar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doc. Dr. Gökçe Özdemir, "Türkiye, geçtiğimiz yıl kongre turizmiyle 2,5 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Türkiye'ye seyahat amacıyla gelen yabancı bir turist ortalama 750 dolar, kongre turizmi amacıyla gelen bir turist ise or talama 2 bin 500 doları bulan bir harcama gerceklestiriliyor. Kongre ve toplantı sektörünün kent ve bölge ekonomisine yaptığı katkı ve İstihdam yaratma potansiyeli ortada. Kongre turizminde iddiasın ortaya koyan İzmir'in de kendisini iki şekilde konumlandırması lazım. 

Birincisi kongre turizminde İstanbul'a alternatif bir kent olarak varlığını sürdürmesi; ikincisi ise tarihi ve kültürel altyapısıyla Akdeniz'in kongre turizm merkezi haline gelebilmesi. Dolayısıyla İstanbul'un yoğunluk nedeniyle kabul edemediği organizasyonları İzmir'e çekebilmek şart" diye konuştu.

Star Ege


Geri Dön