27 / 04 / 2024

İzmirli depremzedelerden faizsiz kredi talebi!

İzmirli depremzedelerden faizsiz kredi talebi!

İzmir’in Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve 117 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremde 8 bina kısmen, 5 bina da tamamen yıkıldı. Evlerinden olan İzmirli depremzedelerin, faizsiz kredi bekleyişi devam ediyor...



İzmir’in Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve 117 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.9 şiddetindeki depremin üzerinden 1 sene geçti. 

BirGün Gazetesi'nden Berkay Sağol'un haberine göre; deprem sırasında 8 bina kısmen, 5 bina tamamen yıkıldı. Aynı zamanda ağır, orta ve az hasarlı binaların yıkım çalışmaları da sürüyor. Yaklaşık 85 bin kişi konutunuv kaybederken, depremzedelerin emsal artışı talebine  İzmir  Büyükşehir Belediyesi onay verdi. Faizsiz kredi için cevap alamayan depremzedelerin mağduriyetleri devam ediyor. 

İzmirli depremzedelerden faizsiz kredi talebi!

Bayraklı Belediye Meclisi tarafından oy birliğiyle karar verilen yüzde 10 oranındaki emsal artış İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan meclis toplantısında gündeme geldi. 30 Ekim 2020 tarihinde Bayraklı’da evleri yıkılan ya da oturulamayacak hale gelen depremzedelerin evlerini yenileyebilmeleri için imar emsal artışı parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 şeklinde oy çokluğuyla onaylandı.

TMMOB, emsal artışı kararına tepki gösterdi. TMMOB’ye bağlı meslek odaları “yeni afetlere kapı aralayan karardan acilen vazgeçilmesini” talep etti, hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı. 

Yapılan açıklamada, bölgedeki nüfusun yüzde 50-60 oranında yükseleceği ve bu kararın şehir suçu olduğu belirtildi. Açıklamada, “Karara imza atanlar bilmelidir ki, İzmir’de yaşanacak olası her afetten birinci dereceden kendileri sorumludur. Bu yurttaşların kayıpları, devlerin sorumluluğunda gerçekçi bir şekilde giderilmelidir. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak yeni afetlere kapı aralayan karardan acilen vazgeçilmesini bekliyoruz. Aksi halde her türlü hukuki girişimde bulunacağız” denildi. 

İzmirli depremzedelerden faizsiz kredi talebi!

BİNLERCE İNSANIN HAYATI DEĞİŞTİ

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, 30 Ekim 2020 günü saat 14.51’den sonra binlerce kişinin hayatının değiştiğine dikakt çekti. Özkan, “Bir yılın sonunda varabildiğimiz nokta 750 tane teslime hazır konut, 800 tane ise 5-6 aya bitecek olan konutlar ve rezerv alanda 3 bin 500 civarı nisan ayı gibi teslim edilebilecek konutlar elde edilebildi. Bir yılın sonunda başka ne var elimizde dersek; parçalanmış aileler, ekonomik yetersizlikten üniversiteye gidemeyen öğrenciler, memleketine dönmek zorunda kalan aileler ve evleri oturulacak seviyeye gelsin de kiradan kurtulayım diye bekleyen çokça insan var. 79 bin bağımsız bölümün toplamda yaklaşık olarak sadece 5 bin tanesi teslim edileceği düşünürsek, 74 bin tane hala çivi çakılmamış ev var” açıklamasında bulundu. 

İzmirli depremzedelerden faizsiz kredi talebi!

Depremzedenin kendi konutunu yeniden satın almak zorunda kaldığına dikkat çeken Özkan, “Buna kader demek biraz tuhaf olur. Depremzedelerin elinden devlet tutacak. Siyasetin içine hiç girmeyeceğiz hepsine aynı tutumu göstereceğiz dedik ve de uyguladık. Amacımız bunun tam tersini yapmak olsa idi; ‘1999 yılından itibaren verdiğimiz deprem vergileri benim evimi rahatlıkla karşılar üstüne yardım parası bile kalır’ der arkamıza yaslanır ve elimizi taşın altına koymazdık. Biz devletin sadece yardım etmesini istedik. Oluşturduğumuz üçgende belediye ayağı yapması gerekeni yaptı şimdi sıra devlette. Milletvekilleri aracılığı ile Meclis’e sunulacak olan sıfır faizli kredi konusu söz verildiği şekilde ekim ayı içerisinde sunulmadı. Sesimiz duyulmamaya devam ederse Ankara’ya yürüyeceğiz demiştik o planı iptal etmiş değiliz sadece erteledik” şeklinde konuştu.

İzmirli depremzedeler evlerini ikinci defa satın aldı iddiası!

İzmir'de büyük deprem kapıda!

İzmir’in yapı stoku güvensiz mi?


Geri Dön