23 / 12 / 2024

İzmirli esnaf ve sanatkarlar 'Yeşil Ev' ile enerji üretecek

İzmirli esnaf ve sanatkarlar 'Yeşil Ev' ile enerji üretecek

Küresel ısınmanın etkisiyle gündeme gelen çevre kirliliği ve enerji verimliliği konusu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni de harekete geçirdi



Küresel ısınmanın etkisiyle gündeme gelen çevre kirliliği ve enerji verimliliği konusu,  İzmir  Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (İESOB) de harekete geçirdi. İzmir Kalkınma Ajansı'ndan (İZKA) destek alan İESOB, kendi adım taşıyan Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'riin bahçesine kuracağı Yeşil EVde doğal yollardan elektrik enerjisi üretecek. Öğrenciler için bir laboratuvar görevi görecek olan Yeşil EVde enerjinin üretilmesinden, enerjinin elektrikli aletleri çalıştırması aşamasına kadar her evre öğrencilere anlatılacak. İzmir'deki 480 okuldan yaklaşık 20 bin öğrencinin ziyaret etmesinin sağlanacağı Yeşil Evin yapımı nisan ayında tamamlanacak ve yeni öğretim yılında faaliyete geçecek.

İESOB Ar-Ge Müdürü Yaşar Abdullah Ayaz, dünyada kirliliğin yüzde 75'inin elektrik enerjisinin elde edilmesi sırasında meydana geldiğini belirterek, elektrik enerjisinin doğal yollarla elde edilmesinin kirlenmeyi büyük oranda azaltacağım ve bu azalmaya katkı sağlamak amacıyla Yeşil Ev projesine başladıklarını açıkladı. Elektrik enerjisinin güneş ve rüzgardan elde edilmesinin mümkün olabildiğini genç jenerasyona da göstermeyi amaçladıklarını vurgulayan Ayaz, 'Yeşil Evi İESOB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bahçesine kuracağız. Bunu önce kendi okulumuzda yapalım istedik. Bu evi öğrencilere tanıttıktan sonra okulda bırakacağız. Öğrenciler de orada bunun teknoloji kısmını görecekler ve onlara çevre kirliliğinin azaltılmasının yollarını anlatacağız" dedi.

Evin çatısına güneş panelleri ve rüzgar tribünü koyacaklarını ve bunlardan elde edilecek enerjiyi depolayacaklarını kaydeden Ayaz, "Evin içi tam donanımlı olacak. Buzdolabı, televizyon, bilgisayar, aydınlatmalar yer alacak ve çocuklar bunların nasıl çalıştığını görecekler. Bu işin canlı örnek olması konusu çok önemli. Uygulanması zor bir durum değil, insanlar demek ki yapılabiliyormuş diyecek. Rüzgar enerjisinin, foto-voltaik pillerin (güneş pilleri) kurulması, seçilmesi, güçlerinin ups'lerde depolanması gibi teknik ayrıntılan bi-rebir görecekler" diye konuştu.
Yeşil EV'in Proje Koodinatörü Dr. M. Tuğrul Şahbaz ise projenin maaliyetinin 213 bin TL olduğunu, bunun yüzde 75'inin İZKA, 25'inin ise İESOB tarafından landığını belirterek, "Sözlesin zalanarak fiilen başlayan proje tamamlanacak" dedi. Şahbaz, "Bizim amaamız model oluştu Başka ülkelerde bunun örnekleri var.

Almanya, Fransa, İspanya'da çok yaygın. Japonya'nın bir kentindeki okullarda yapılmış. Türkiye'nin imkanları bunmeyabilir ama örnek oluştu önemli. Biz 480 okuldan öğrencileri Yeşil EV'e taşıyacağız ve 480 la birer tane tohum ekmiş olacağız. Sanıyorum Türkiye'de ilk olan çalışma. Projenin tamamlanm. tanıtım çalışmaları için televizyon programları yapacağız. Web sitesi açacağız. Ödüllü kompoziyon yarışması düzenleyeceğiz ve fuarlar alacağız" şeklinde konuştu.
Dünya-Elif Işıl Başkaya


Geri Dön