28 / 04 / 2024

İzmirli esnafın kira tepkisi!

İzmirli esnafın kira tepkisi!

Tarım, turizm ve ticaretiyle Türkiye'nin 3'üncü büyük kenti olan İzmir, Kovid-19 salgını sürecinde zor günler yaşarken birçok sektörde önemli değişiklikler meydana geldi. Çok sayıda dükkan ve iş yeri sahibi kepenk indirdi. Esnaf, kiralardan şikayetçi oldu.



Tarım, turizm ve ticaretiyle Türkiye'nin 3'üncü büyük kenti olan İzmir, Kovid-19 salgını sürecinde zor günler yaşarken birçok sektörde önemli değişiklikler meydana geldi. Çok sayıda dükkan ve iş yeri sahibi kepenk indirdi. 

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; 20 senedir Kemeraltı’nda esnaf olan Zehra Polat koronavirüs salgınıyla birlikte insanların alışveriş kültürlerinde de değişiklikler olduğuna vurgu yapıyor. Polat, “Eskiden tüm İzmir, hatta bölgedeki illerden insanlar Kemeraltına alışverişe gelirlerdi. Şimdi internet var. Pandemiyle beraber artık sipariş alışveriş kültürü oturdu. Artık insanlar kıyafet, ayakkabıdan ziyade marul ve domatesi bile internetten alıyor. Normalleşme oldu ama bizim için artık hiçbir şey normal değil” şeklinde konuştu.

Kovid-19 salgınında yeterli desteği alamadıklarını dile getiren Polat, konuyla ilgili şunları kaydetti: 

“Esnaf borçlarla ayakta duruyor. Kiralarımızı zor ödedik. Bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyoruz. İnsanlar Kemeraltı’nı kalabalık görüyor ama çoğu kişi geziyor. Her gelen fiyatı soruyor ve gidiyor. Bir de bu kalabalık bizim için kalabalık değil. Eskiden buralarda iğne atsan yere düşmezdi. Pandemiyle beraber küçük esnaf bitti.”

İzmirli esnafın kira tepkisi!

Esnaf Hüseyin Şener ise Kovid-19 salgını sürecinde borçları sebebiyle arabasını satmak zorunda kaldığını dile getiriyor. Şener yaşadıklarıyla ilgili şunları söylüyor:

“Pandemiden önce işlerimiz eski yıllara göre iyi değildi ama bir şekilde hayatımız dönüyordu. Pandemiyle beraber hayatımız dönmemeye başladı. Pandemi sırasında oldukça sıkıntıya girdik ne kiralarda bir iyileştirme oldu ne de vergisel anlamda bize bir kolaylık sağlandı vergilerin ertelenmesi ardından gelen fazile birlikte pek bir destek sağlamadı, biz yine hepsini ödemek zorunda kalacağız.”

“Küçük esnaf artık toparlanamayacak” diye konuşan Şener, şunları kaydetti:

“Esnaf olarak pandemide bittik. Küçük esnaf daha da toparlanamaz. Devlet bu süreçte hiç destek olmadı. Devlet destekli kiralarda indirime gidilebilirdi veya hiç ödemeyebilirdik ama devlet bunu yapmayınca özel sektörde maalesef acımasız bir şekilde kiraları almaya devam etti.”

Kiralarda pandemi indirimine Yargıtay vizesi!

Turizmcilerden kira desteği talebi!


Geri Dön