26 / 11 / 2024

İzmit, asansör güvenliğinde ortalamanın üstünde!

İzmit, asansör güvenliğinde ortalamanın üstünde!

İzmit Belediyesi, vatandaşların can ve mal güvenliği açısından çok önemli olan asansör kontrollerine büyük önem veriyor. Belediyenin hedefi bütün asansörlerin tamamının güvenli hale getirmek.





İzmit Belediyesi, vatandaşların can ve mal güvenliği açısından çok önemli olan asansör kontrollerine büyük önem veriyor. Asansör kazalarından kaynaklı muhtemel kazaların önüne geçebilmek için Bakanlık lisanlı RoyalCert Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri firmasıyla protokol imzalandığını hatırlatan İzmit Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri “24 Haziran 2015 tarih ve 29396 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Yönetmeliği hükümlerine göre, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez de periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden bina yöneticileri sorumludur. Yıllık periyodik kontrollerin amacı, asansörün, kullanıcıların ve bakım personelinin güvenliği tehlikeye düşürmeyecek durumda olup olmadığının tespit edilmesidir. Güvenlik açısından asansörlerin kullanıma uygun hale getirilmesi için de ilgili idare tarafından 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan Yönetmelik ve 15 Temmuz 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ çerçevesinde yaptırımlar uygulanmaktadır” dediler.


2200 Asansör Var


İzmit Belediyesi sınırları içerisinde yaklaşık 2200 adet asansör bulunduğunu da söyleyen yetkililer “Ocak ve Şubat ayında lisanslı firmaca 305 adet denetim gerçekleştirilmiş olup bu denetimler soncusunda;


196 adet asansör kırmızı etiket (güvensiz), 10 adet asansör sarı etiket (kusurlu), 64 adet asansör mavi etiket (hafif kusurlu), 35 adet asansör de kullanılması uygun anlamına gelen yeşil etiket almıştır. İkinci denetimlerde ise 171 asansör kırmızı, 10 adet asansör sarı, 73 adet asansör mavi ve 51 adet asansör de yeşil etiket aldı. Yapılmış olan muayenelerin sonuçları asansör denetim sistemine girilerek Bakanlık veri tabanında kayıt altına alınmaktadır.


Asansörlere Etiket


Resmi gazetede yayımlanan yönetmelik hükümleri gereğince her asansör kimlik numaraları ile kayıt altına alınıp özel etiket cihazı ile basılan etiketler 01.01.2016 tarihi itibariyle İzmit Belediyesi sınırları içerisindeki asansörlere yapıştırılmaya başlanmıştır. Resmi gazetede kırmızı etiketli asansörlerin 30 gün içerisinde, sarı etiketli asansörlerin 60 gün içerisinde, mavi etiketli asansörlerin 12 ya da 48 ay içerisinde yeşil etikete çevrilmesi ile ilgili yasal süre verilmektedir. Yönetmelik ve tebliğ çerçevesinde kırmızı etiket alan ve bakımı konusunda imtina eden asansörlerin belediyeler tarafından mühürlenmesi öngörülmektedir.


Hedef Yüzde 100


İzmit Belediyesi olarak, asansör denetimlerinin sonuçlarını hassasiyetle takip etmekte ve kırmızı etiket alan güvensiz asansörler ve yıllık periyodik kontrolden imtina eden adresler ile ilgili yasal işlemleri anında yerine getirmekteyiz. Konuya olan hassasiyetimiz sonucunda eskiden tehlike arz etmeyen asansörlerdeki oran yüzde 33 iken günümüzde bu oran yüzde 41’e çıkmıştır. Türkiye’deki asansörlerin güvenli olma oranı ise yüzde 23’dür. Yapılan denetim ve kontroller sonucunda şehrimizde asansörlerin güvenirlilik oranı Türkiye ortalamasının üstünde olmasına rağmen bu oranı yeterli görmüyor hedefimiz bütün asansörlerin tamamının güvenli hale getirilmesidir” şeklinde konuştular.


 

İzmit Belediyesi


Geri Dön