26 / 11 / 2024

Yangın güvenliğinde yalıtım önemli rol oynuyor!

Yangın güvenliğinde yalıtım önemli rol oynuyor!

Türkiye’de her yıl 25 Eylül haftası “Yangından Korunma Haftası” olarak değerlendiriliyor ve bu önemli hafta için çeşitli bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.Yangın güvenliğinde “yalıtım” önemli rol oynuyor...




Türkiye’de her yıl 25 Eylül haftası “Yangından Korunma Haftası” olarak değerlendiriliyor ve bu önemli hafta için çeşitli bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yangından korunmanın, can ve mal kayıplarına engel olmanın en önemli yollarından birisi de doğru uygulanmış “yalıtım”... 


İzocam da yangın güvenliğini “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak tasarlayıp ürettiği ürünü İzocam Manto Taşyünü ile sağlıyor. 



Herhangi bir sebeple meydana gelen yangınlar üzücü sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle de büyük kentlerde itfaiyenin girmekte zorlandığı dar sokaklar, son dönemde inşa edilen yüksek katlı binalar yangının daha endişe verici boyuta varmasına neden olabiliyor. Bu nedenle kentsel dönüşümde bu kriterlerin göz önünde bulundurulması ve yeni inşa edilen binalarda yüksek “yangın güvenliği” sağlayan “yalıtım”ın doğru şekilde uygulanması en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek bir binada uygulanması gereken mantolama ile site veya sokak arasında bulunan binalara uygulanması gereken mantolama şeklinin uzmanlarca değerlendirilerek doğru kişilerce doğru malzeme ve doğru kalınlıkta uygulanması can ve mal kayıplarını büyük oranda azaltıyor.


“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e uygun şekilde, A1 sınıfı “yanmaz malzeme” olarak üretilen İzocam Manto Taşyünü de bu özelliği ile olası bir yangın sırasında zaman kazandırıyor. Normalde bir anda alevler arasında kalabilen bir bina İzocam Manto Taşyünü’nün yanmaz özelliği sayesinde kolay tutuşmuyor ve duman yaymıyor. Yangında en önemli hususlardan biri olan dumandan etkileşim engelleniyor. Ayrıca yangından kaçış anı ve itfaiyenin yetişmesi süreçleri için daha uzun bir zaman tanınmış oluyor. Zamanla yarışılan yangın anında can ve mal kayıpları da bu sayede en aza indirilebiliyor. 


Ev sahibi olmak isteyen veya mevcut evinin, binasının yalıtımını yaptıracak olanlara da burada büyük görev düşüyor ve toplumumuzun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yeni ev alacakların binanın yalıtım detaylarını, yangın güvenliğine haiz olup olmadığını sorgulaması çok önemli… Mevcut bina veya konutuna yalıtım yaptırmak isteyenlerin ise yalıtımın yangın güvenliği üzerindeki olumlu etkilerini çok iyi araştırarak “kalın” ve “doğru malzeme” ile yanmaz yalıtımı tercih etmeleri ve bu hizmeti de alanında uzman ve köklü deneyime sahip şirketlerden alması ileride yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesinde etkili rol oynuyor.


Yangın güvenliğinde “yalıtım”ı göz ardı etmeyin !


İzocam, binalar inşa edilirken zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar uygulanan etkili yalıtım sistemleri ile hem güvenlik sağlıyor hem enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor. Binalarda oluşabilecek yangınlara karşı, yangın güvenliği sağlamanın yolunun aktif önlemlerin yanında, öncelikle pasif önlemlerden dolayısıyla da yalıtımdan geçtiğini belirten İzocam Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem; kamuoyundaki yangın güvenliği bilincinin oluşturulmasının can ve mal güvenliği açısından önemli rol oynadığını söylüyor.  


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 16 Temmuz’da yayınladığı “Isı yalıtımlı dış cephe binaları” genelgesinde yer alan “dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması gerekir. Cephe elemanları ile alevlerin geçebileceği boşlukları bulunmayan döşemelerin kesiştiği yerler, alevlerin komşu katlara atlamasını engelleyecek şekilde döşeme yangın dayanımını sağlayacak süre kadar yalıtılır” hükmü yangın yalıtımının önemini bir kez daha gündeme taşıyacak nitelikte. İzocam tarafından bu genelgeye uygun şekilde üretilen İzocam Manto Taşyünü de ısı ve ses yalıtımı sağlarken, yanmazlık özellikleri ile yangın güvenliği de sağlıyor. 


İzocam mineral yün ürünleri; İzocam taşyünü ve İzocam camyünü, aynı zamanda Mineral Yün Ürünler için Avrupa Sertifikalandırma Kurulu tarafından sadece bio ürün kategorisine verilen EUCEB sertifikasına da sahiptir. Bu sertifikayı alan ürünlerin insan sağlığına zarar vermediği ve Avrupa Birliği yönetmeliği uyarınca kimyasal maddelerin ve karışımların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili tehlikeli olarak sınıflandırılmadığı kanıtlanmıştır



Yüksek binalarda “yangın güvenliği”nde katlar arası yalıtıma dikkat edilmeli ve yangın bariyerleri unutulmamalı…


Yüksek binalarda cephelerin yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemeler ile tasarlanması ve uygulamanın bu malzemelerle ve doğru biçimde yapılması gerektiğine değinen Fatih Öktem; İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle cephelerde ve kat aralarında yanmaz olarak tanımlanan A sınıfı malzemelerin kullanılmasının zorunlu hale geldiğini belirtti. Bunun yanı sıra olası bir yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla yapının ana konstrüksiyonu ile katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarında yangın bariyerleri mutlaka oluşturulmalı. Buradan hareketle dış cephelerde, özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe uygulamalarında camyünü ve taşyünü kullanılmalı. 


İzocam uzmanlığıyla Yangın Yönetmeliği’ni de göz önünde bulundurarak ürettiği İzocam Manto sıvalı dış cephe yalıtım sistemleri, bina kabuğunu oluşturan tüm yüzeyleri bir zırh gibi sararak yalıtımda en etkin sonucu sağlıyor. İzocam Manto, yapı bileşenlerinde ısıl gerilimler sebebi ile oluşabilecek fiziksel değişimleri önlüyor, duvar içi gerilimleri, yüzey çatlaklarını, korozyon gibi yapı hasarlarını engelleyerek daha güvenli ve uzun ömürlü binalar yaratıyor. Sistemde farklı ısı yalıtım levhası alternatifleri ile tüketicinin tüm beklentileri karşılanıyor. Yangın güvenliği söz konusu olduğunda ise İzocam Manto Taşyünü etkili bir yangın güvenliği sağlıyor. 



Geri Dön