02 / 05 / 2024

İzmit gecekondu şehri mi oldu?

İzmit gecekondu şehri mi oldu?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Orhan Tanış, Kocaeli’yi köye ve gecekonduya benzeten AK Partili İlyas Şeker ve Zeki Aygün’e cevap verdi. Tanış, “Kocaeli bugün köye benziyorsa İzmit gecekondu gibiyse bunun baş sorumlusu sizsiniz” diye konuştu.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Orhan Tanış, AK Parti Milletvekili İlyas Şeker ve Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’ün İzmit hakkında yaptığı paylaşımlara tepki gösterdi.

Özgür Kocaeli'den Çiğdem Armağan'ın haberine göre; yazılı bir açıklama yapan Tanış şu ifadeleri kullandı: 

“Kocaeli ili Büyükşehir Belediyesi olduğunda İmar Komisyon Başkanı olarak görev yapan Sayın İlyas Şeker bu kentin nazım imar planlarında en büyük sorumluluğa sahiptir. AK Partili Sayın Zeki Aygün'ün Kocaeli'yi köye benzetiyor, Sayın İlyas Şeker kendi planladığı İzmit'i gecekondu mahallesine benzetiyor. Bunlar kendi ifadeleri. Sonra da çıkıp börtü böceği çekip İşte CHP belediyeciliği diyebiliyor ya inanın utanarak izliyorum bu sorumsuz ve pişkin politikacıları. Yahu bu kent gecekonduya dönmüş ise bunda en büyük emek Sayın İlyas Şeker ve AK Partili Büyükşehir belediyesindedir.

3 KAT İMARA 12 DAİRE

2004’ten sonra yapılan nazım imar planları gerçeklerden uzak, tarım alanlarını yok eden arazi eğimleri ile uyumsuz, sürekli sorun yaratan planlardır. Öyle yerleri imara açmışlar ki eğim yüzde 40. Buralarda ne yol açılabilir, ne alt yapı yapılabilir. 2-3 kat imar verdikleri yerlerde, 4-5 kat görünümlü ucube yapılar var. Bakın Kocaeli de 1999 depremi sonrası, yapılaşma genel olarak 3 kata indirilmişti. Ancak mevcutta yapılar 5 kat 6 kat 8 kat. Planda 3 kat. Şimdi gelelim AK Parti’nin neden bir türlü kentsel dönüşüm yapamamasına, 6 katlı 24 daireli bir apartman, yıkıp yapsan 3 kat imara göre 12 daire yapabilirsin.

NASIL GELİŞECEK?

Şimdi bu imar ile bu kentte kentsel dönüşüm nasıl yapılacak? Bir tane örnek vereyim. Gölcük Merkeze inen yolun sağı solu 3 kat imarlı ama mevcut yapılar 5-6 kat. Nasıl dönüşecek? Kocaeli'nin en planlı mahallesi Yahya Kaptan. Yapılar 8 kat, imar 3 kat. Tüm kent böyle arkadaşlar. Şimdi bu kentin tüm nazım imar planları yaptık diye övünen bu kişilere sormak lazım. Bu nasıl plan? Bu kent bu nazım planlarla nasıl kentsel dönüşümü gerçekleştirecek. Nasıl gelişecek?

VİCDANINIZ RAHAT MI?

Depremde risk oluşturan kat sayısı mı? Yoksa standartlardan uzak, uygun olmayan zeminlere yapılan düşük beton kaliteli ve eksik donatılı yapılar mı? Bu konuda zemin durumu elverişli alanlarda, yönetmeliklere uygun 5-6 katlı bina yapılmasına engel neydi? Neden gerçekle uyuşmayan bu imar durumu üzerinde çözüm üretmediniz? Kocaeli bugün köye benziyorsa İzmit gecekondu gibiyse bunun baş sorumlusu sizsiniz beyler. O otu böceği gören gözleriniz bunları görmez mi? Vicdanınız rahat mı?.”


Geri Dön