29 / 04 / 2024

İzmit köprüsü 6 yılda tamamlanacak!

İzmit köprüsü 6 yılda tamamlanacak!

 Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İzmit Körfez Geçişi'nin bitmesiyle İDO'nun gelirini azalacağını söyledi. Hamdi Akın'a göre dünyadaki benzerleri 9 yılda biten İzmit köprüsü rekor hızla 6 yılda tamamlanacak



-Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ) yatırımının geri dönüşüne ilişkin bir soruya verdiği cevapta, "İzmit köprüsünün bitmesi halinde İDO'nun gelirleri muhakkak düşecektir." dedi. Dünyada İzmit Körfez geçişi uzunluğundaki asma köprülerin 9 yıldan erken biteni olmadığını hatırlatan Akın, "Türkiye'nin dünya rekoru kıracağını düşünüyorum. Ama ne kadar çabuk da yapsalar 6 yılda yaparlar diye düşünüyorum." diye konuştu. Türkiye Kalite Derneği'nin (Kalder), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile düzenlediği 20. Kalite Kongresi'nin ikinci günündeki özel oturumunun konuğu işadamı Hamdi Akın oldu. Akın, bu sene yatırımlarının 4 milyar dolara yaklaştığını, 2012-2013 yıllarında bu yatırımları realize etmeye çalışacaklarını ifade etti.
 
"300 milyon dolar cirolu İDO'yu 861 milyon dolara aldınız. Geri dönüş hesabını kaç yıl olarak düşündünüz" şeklindeki bir soruya Hamdi Akın şu cevabı verdi: "Satın alma sırasında elbette bazı riskleri de aldık. İzmit köprüsünün bitmesi halinde, gelirlerinin yüzde 60'a yakın kısmını buradan elde eden İDO'nun gelirleri muhakkak düşecek. İDO ihalesine giren şirketler İzmit köprüsünün bitiş tarihine ilişkin farklı yaklaşımlarda bulundu. Bu uzunlukta asma köprülerin 9 yılın altında bitmişi yok. Çin'de 5 yılda yapılmışı var. Ancak bunlarda proje finansmanı yok. Yerli müteahhitlerle, tabiri caizse işçiler yerine kölelerle yapılmışlar. Bu köprünün diğer firmalar 4 yılda biteceğini düşünüyorlar. Biz 2 yıl daha gecikeceğini, 6 yılda biteceğini düşündük. Türkiye'nin dünya rekoru kıracağını düşünüyorum. Ama ne kadar çabuk da yapsalar 6 yılda yaparlar diye düşünüyorum."
 
İDO'nun iç denizyolu hattında dünyanın en büyük şirketi olduğunu belirten Akın, "Keşke devlet izin vermiş olsaydı da sıfırdan geliştirebilseydik. Belki 300-400 milyon dolara geliştirebilirdik. Ama iskeleler devletin olduğuna göre böyle bir şirketi ancak devlet kurabilir. Kurulan şirketi de biz aldık. Başarısız olursak çok ayıp olur bize." diye konuştu. EKONOMİ SERVİSİ
 
Kalite ödülleri sahiplerini buldu

Kalder ve TÜSİAD'ın bu yıl 19.sunu düzenlediği Ulusal Kalite Ödülleri'ni kazananlar belli oldu. Mükemmellikte Süreklilik ödülüne Bosch Bursa dizel enjektör fabrikası layık görüldü. Ulusal kalite büyük ödüllerini ise büyük ölçekli işletmeler kategorisinde İstanbul'un doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ, büyük ölçekli işletmeler operasyonel birim kategorisinde Coca Cola içecek  Ankara  fabrikası aldı. Ulusal kalite başarı ödülünün sahibi ise büyük ölçekli işletmeler kategorisinde Farba AŞ oldu. Kamu kategorisindeki jüri teşvik ödülü ise Karabük Devlet Hastanesi'ne verildi.
Zaman


Geri Dön