27 / 04 / 2024

İzmit'te büyük dönüşüm için düğmeye basıldı! Risk tespiti yapılıyor, yeni kentsel dönüşüm alanları yaratılacak!

İzmit'te büyük dönüşüm için düğmeye basıldı! Risk tespiti yapılıyor, yeni kentsel dönüşüm alanları yaratılacak!

İzmit'te kentsel dönüşüm ile ilgili resmen düğmeye basıldı. Peki dönüşümde öncelikli yer neresi oldu? Hangi çalışmalar yapılıyor? İşte merak edilenler...



17 Ağustos 1999’da Gölcük’te yaşanan 7,4 şiddetindeki deprem, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş Pazarcık’ta yaşanan 7,7 ve 9 saat sonra bu kez de Elbistan’da yaşanan 7,6 şiddetindeki iki büyük deprem, büyük can kayıplarına ve yıkımlara neden oldu. 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 'asrın felaketi' şeklinde nitelendirilen depremler, 11 şehirde büyük yıkıma neden oldu ve  Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketleri şeklinde listeye yerleşti. 

Özgür Kocaeli köşe yazarı Cemalettin Öztürk, bugünkü köşesinde İzmit'teki kentsel dönüşümü kaleme aldı. 

İzmit te büyük dönüşüm için düğmeye basıldı! Risk tespiti yapılıyor, yeni kentsel dönüşüm alanları yaratılacak!

Deprem ülkesinde yaşıyor olunmasına rağmen, binaların dayanıklı ve sağlam yapılmadığını, kumundan, çimentosundan, demirinden çalındığını ve zemin güçlendirilmesi yapılmadığına dikkat çeken Cemalettin Öztürk, bu nedenle binaların depremlerde kumdan kale gibi yıkıldığını söyledi. 

Gölcük ve Kahramanmaraş depremlerinde yaşanan büyük yıkım ve can kayıplarının ardından tüm dikkatlerin devletin ve yerel yöneticilerin üzerine çevrildiğini belirten Öztürk, "Devlet, deprem yönetmenliklerine değişikliğe gitti. Sert kurallar koydu. Yerel yönetimler, yapı ruhsatları ve imar izinlerini verirken artık daha dikkatli ve özenli davranıyor. Hatır gönül durumları ortadan kaldırıldı" ifadelerini kullandı. 

Kahramanmaraş merkezli yaşanan korkunç depremden sonra bölgeye en çok katkı sunan iller arasında Kocaeli'nin de yer aldığını aktaran Öztürk, bu depremin Kocaeli için de büyük bir tecrübe olduğunu söyledi. 

İzmit te büyük dönüşüm için düğmeye basıldı! Risk tespiti yapılıyor, yeni kentsel dönüşüm alanları yaratılacak!

İZMİT KARABAŞ MAHALLESİ'NDE DÖNÜŞÜM BAŞAYACAK 

Kocaeli Belediye Başkanı Büyükakın'ın kentsel dönüşüm konusunda kararlılığını çok net ortaya koyduğuna dikkat çeken Öztürk, 1999 depremi öncesi ve sonrasında yapılan il genelindeki 200 bin civarında binanın tamamında Risk Tespiti çalışmalarına başlandığını, bu çalışmanın ardından da bir eylem planı hazırlanacağını ve yeni kentsel dönüşüm alanları yaratılacağını söyledi. 

Büyükakın, Kocaeli’de Gölcük ve Cedit gibi önemli dönüşüm örneklerinin ardından İzmit kent merkezinin de bir an önce dönüştürülmesi ve afete hazır bir İzmit’in hazırlanması amacıyla ciddi adımlar atıyor. 

Büyükşehir Belediyesi, İzmit şehir merkezinde riskli görülen Karabaş Mahallesi’nde; Yeni Cuma Camii ve Kocaeli Adliyesi ile Cumhuriyet Bulvarı’ndan (Yürüyüş Yolu) sahil arasında kalan bölüm ilk etapta dönüştürülecek alan şeklinde tespit edildi. 

Yapılan zemin etüt çalışmalarında bu bölgede zemin sıvılaşması-balçık yoğunlaşmasının yüksek olduğunun belirlendiğini aktaran Özgür Kocaeli köşe yazarı Cemalettin Öztürk, 1999 yılında meydana gelen depremin ardından bu bölgedeki çok sayıda binanın zemin sıvılaşması nedeniyle yamuk yumuk durduğunu belirtti. 

İzmit te büyük dönüşüm için düğmeye basıldı! Risk tespiti yapılıyor, yeni kentsel dönüşüm alanları yaratılacak!

Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın, zemin ve bina stoku açısından riskin yüksek olduğu Karabaş Mahallesi’ni dönüştürmek için hazırlık yaptığının daha önce de yazıldığının altını çizen Öztürk, "Dönüştürülmek için hazırlık yapılan bölgede 304 bina ve 2 bin 333 bağımsız bölüm bulunuyor.  Bu bölgedeki konutlarda 2 bin 735 vatandaş oturuyor.  İzmit şehir merkezinin en yoğun olduğu bölge olması gündüz nüfusu, iş yerlerinin çokluğu sebebiyle bu bölgede nüfus yüksek" açıklamasında bulundu. 

Bu bölgeye ilişkin dönüşüm hazırlıklarının tamamlandığını aktaran Öztürk, "Büyükakın, 31 Mart 2024 yılında yapılacak yerel seçimde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden aday oldu.
Dönüşüm çalışmaları için yoğun bir mesai harcayacak"

Öztürk, "Büyükakın, “Kocaeli’yi depreme hazırlamalıyız”  tezini ikinci döneminde uygulayamaya alacak ve dönüşüm projelerine ivedilikle yoğunlaşacak" diye konuştu. 

Kocaeli'nin eski-püskü, çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu bir şehir olduğunu aktaran Öztürk, dönüşümle modern hale geleceğine vurgu yaptı. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan beklenen İstanbul depremi açıklaması: 250 yıllık süre geçti, 7 ve üzerinde olacak!

ABD'de mortgage faizleri Haziran ayından bu yana en düşük seviyesinde!

Barınma krizine karşı sosyal konut projeleri artıyor!

 


Geri Dön