İznik Barajı yapım aşamasına geldi!
Bursa Şehir Gazetesi konuk yazarı Serdar Aydın bugün İznik Barajı hakkında bilgilendirme yazısı yayınladı. İşte, Serdar Aydın'ın yazısı..
“İznik’te öyle bir baraj inşa edeceğiz ki; bu barajla hem 2070 yılına kadar oluşacak içme suyu ihtiyacını karşılayacağız, hem 61 bin dekar zirai araziyi suya kavuşturarak çiftçilerimize yıllık 46 milyon lira gelir artışı sağlayacağız, hem de elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine katkıda bulunacağız.”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yapmış olduğu açıklamada İznik Barajı’na vermiş olduğu önemi bu cümle ile dile getiriyor.
İznik’in ve İzniklinin kaderini değiştirecek bir proje. 2020 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor. Bittiğinde İznik’in ikliminde dahi değişiklik yapabilecek özellikte dev bir proje. İznik şimdiye kadar böyle bir yatırımla ilk defa karşılaşıyor.
Karasu Deresi üzerine yapılacak olan bu dev baraj, Bakan Veysel Eroğlu’nun da dediği gibi öncelikle İznik ve yöresinin İçme su ihtiyacını karşılayacak. Su kalitesi bakımından da içilebilecek kalitede olacağından, baraj hizmete girdiğinde Bursa da olduğu gibi, İznik’te de su çeşmeden içilecek.
Bunun yanı sıra şimdiye kadar göl suyu ile enerji kullanılarak yapılan ova sulaması, daha kaliteli su ile cazibe ile yapılmış olacak. Bu sayede yapılacak olan ova sulamasının maliyeti daha düşük olacağından çiftçinin bu yöndeki maliyeti de çok daha aşağılara düşecek. Bu sayede İznik yöresi çiftçisi senelik nerede ise bir zeytin ürününün toplam geliri kadar daha fazla kar edecek. Bu ise doğrudan İznik ekonomisine katkı sağlayan en büyük girdilerden biri olacak.
Bir saatte üretilecek 9 milyon 480 bin kilovatlık elektrik enerjisi ile bu yörenin toplam enerji ihtiyacını karşılayacak bir düzeyde olacak. Yani İznik, tamamen her bakımdan kendi kendine yeten ve üreten bir İlçe haline gelecek.
106 metre yüksekliği ve ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj sitemi ile inşa edilecek olan İznik Barajının 37 milyon metre küp su depolayabilecek bir kapasiteye sahip olacağı planlanıyor.
Katkısı olan herkese bir İznikli olarak teşekkür ediyorum.
Ben bu barajın bu aşamaya gelmesinde ki her evresine birebir şahidim. Beni her zaman heyecanlandıran bir proje olduğundan her adımını takip etme fırsatım oldu.
Yıl 2004, İsmail Yılmaz D.S.İ 1. Bölge de şube müdürü görevinde iken barajın ön etüdünü yaptırmak için gerekli girişimlerde bulunuyor ve 2004 yılında Barajın ön etüdü için çalışmalara D.S.İ. 1.Bölge tarafından başlanıyor. Yapılan çalışmalar neticesinde hemen 2005 yılında İznik Barajı yatırım programına alınıyor. 2006 yılında D.S.İ. Bölge Müdür yardımcısı olan İsmail Yılmaz barajın planlama çalışmalarına hız kazandırıyor. Planlaması yıllar yılı sürüyor. İsmail Yılmaz 2009 yılında İznik Belediye Başkanı adayı olduğunda İznik Barajı’nın önemini ve İlçeye katacağı katma değerini belirtip, Başkan olduğunda bu barajın bir an önce planlamasının tamamlanarak proje ihalesinin yapılmasın sözünü veriyor. Ancak seçimler de her nedense İsmail Yılmaz’ın Başkan olması için yeterli oyu alamıyor.
Daha sonra İsmail Yılmaz D.S.İ. Bölge müdür yardımcılığı görevinden BUSKİ Genel Müdür yardımcığı görevine getiriliyor. Ancak yine de İsmail Yılmaz projenin seyrini takip ediyor. Ve nihayet İznik Barajı planlama çalışmaları 2011 yılları sonunda tamamlanabiliyor. 2012 yılında proje ihalesi yapılıyor.
Projesi tamamlanıp yapım ihalesi aşamasına gelmesi ise yine İsmail Yılmaz’ın Bursa Büyük Şehir Genel Sekreteri olduğu döneme denk geliyor. Konuyu yakından takip eden İsmail Yılmaz adeta çocuğu gibi büyüttüğü bu projenin, nihayet 2017 Mart ayında yapım ihalesinin de yapılmasında elinden geleni yapıyor.
Şu anda barajı yapacak olan firma tam olarak netleşmiş durumda. Toplam Maliyeti 500 milyon TL olan İznik Barajını firma, en geç bir ay içersinde yapacağı sözleşme ile baraj inşaatına başlayacak. 1440 gün olan sürenin 4 yıl olmasına rağmen firma, 2020 yılına kadar barajı bitirebileceğini planlamaya çalışıyor.
İznik için hayati önem taşıyan ve İznik’in ekolojik dengesi için çok önemli olan bu projenin 2004 yılından bu yana gelen kısa hikâyesi böyle.
Her aşamasına katkı sağlayan İsmail yılmaz bu projenin gizli başkahramanı. Tabi ki onun yanı sıra o dönemden beri Bursa siyasetinde görevde bulunan Milletvekili ve yöneticiler de ellerinden geleni mutlaka yapıyorlar.
Ve tabii ki bu projenin gerçekleşmesi, 15 yıldır iktidarda olan AK Parti’nin ülkenin gelişmesine ve kalkınmasına her alanda vermiş olduğu önemin yansımasıdır.
2017 yılında temelini atacağımız İznik Barajının inşallah bitip faaliyete geçerek yöremize ve ülkemize vereceği faydaları hep beraber yaşayarak göreceğiz.
Tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun.
Durmak yok, hizmete devam. Yatırıma, kalkınmaya devam.