23 / 12 / 2024

İznik Gölü çevresindeki doldurma faaliyetleri TBMM'de!

İznik Gölü çevresindeki doldurma faaliyetleri TBMM'de!

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İznik Gölü çevresinde belediyelerce yürütülen doldurma faaliyetine ilişkin soru önergesi hazırladı..



İznik Gölü çevresindeki doldurma faaliyetleri TBMM de!


CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İznik Gölü çevresinde belediyelerce yürütülen doldurma faaliyetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kayışoğlu sorularını Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlamasını talep etti.


Kayışoğlu önergesinde "İznik Gölü, Türkiye'nin 5.doğal büyük gölüdür. Ortalama derinliği 40 metre olan İznik Gölü'nün batı yönlü uzunluğu ise 32 kilometredir. Birçok özelliği nedeniyle doğal sit alanıdır. Kültür Bakanlığı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1996 yılında aldığı karar doğrultusunda İznik Gölü'nün çevre düzeni planında belirlenmiş mutlak koruma ve yakın mesafe alanlarında hiçbir şekilde kalıcı yapılaşmaya izin verilmemesi gerekmektedir. Doğal SİT alanı olan İznik Gölü'nün bir özelliği de uluslararası sulak alan olmasıfır. Ramsar sözleşmesi kapsamında olan İznik Gölü aynı zamanda "Yaban Hayatını Koruma Sahaları, Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanı" statüsüne de sahiptir.


Bu da yaban hayvanlarının üremesine, korunmasına imkan veren doğal alanların korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bölge, kul ve biyoçeşitlilik alanı olarak da dikkat çekmektedir. Ancak bütün bu özelliklerine rağmen İznik Gölü'nün Çakırca Mahallesi bölgesinde, "Burun" diye tabir edilen sazlık kısmında Büyükşehir Belediyesi ile İznik Belediyesi tarafından çalışması yapıldığı gözlenmektedir." diyerek 4 soru sordu.


Kayışoğlu'nun soruları


1. Doğal SİT alanı olan İznik Gölü çevresinde Büyükşehir ile İznik Belediyesi hangi amaçla bu alanı doldurmaktadır?


2. Doldurulan alanla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarından amaca yönelik bir görüş alınmış mıdır? Görüşleri nedir?


3. Dolgu alanıyla ilgili gerçekleştirilen fizibilite çalışması ve risk analizi yapılmış mıdır? Sonuçları nedir?


4. Bütün bu çalışmaların sonucunda İznik Gölü doğal ve turistik özellikleri bakımından nasıl etkilenecektir?





Geri Dön