25 / 11 / 2024

İznik Gölü kenarındaki Zeytinyağı Fabrikası mevzuata aykırı inşa edildi iddiası!

İznik Gölü kenarındaki Zeytinyağı Fabrikası mevzuata aykırı inşa edildi iddiası!

Mahkeme, Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızına ait olan İznik Gölü’ne 500 metre uzaklıkta yapılan Zeytinyağı Fabrikası’nın ÇED yönetmeliğine aykırı olduğunu belirtti. 




Mahkeme, Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızına ait olan İznik Gölü’ne 500 metre uzaklıkta yapılan Zeytinyağı Fabrikası’nın ÇED yönetmeliğine aykırı olduğunu belirtti. 

Sözcü Gazetesi'nden Halil Ataş'ın haberine göre; Bursa ili Orhangazi ilçesinde Heceler Mahallesi'nde konumlanan fabrikanın temeli geçen Ekim'de atılmıştı. Şimdi inşaatı bitirilen fabrika için, Bursa Valiliği tarafından verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 

“FABRİKANIN TEMELİNİ AKP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ İLE BİRLİKTE ATTILAR”

Davacı, Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Erol Çiçek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Heceler Mahallesi’inde İznik Gölü’ne 400 metre uzaklıkta, göl yakın mesafe koruma ve sulakalan tampon bölgesinde, Ebru Evke'ye ait Zeytinyağı Fabrikası’nın temel atma töreni geçtiğimiz Ekim ayı başında, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP'li Hakan Çavuşoğlu, AKP'li Bursa Milletvekilleri ve ilçe protokolünün katılımı ile gerçekleştirilmişti” diye konuştu.

Proje Tanıtım Dosyasında tesisin sahibi olarak belirtilen Ebru Evke’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi AKP’li Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızı olduğunu anımsatan Erol Çiçek, şunları kaydetti:

“ÇED sürecine tabi olmasına rağmen, ‘ÇED olumlu’ veya ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınmadan Orhangazi Belediyesi tarafından yasalara ve yönetmeliklere aykırı olarak, ÇED süreci işletilmeden tesise inşaat ruhsatı verilmişti. Oysa ruhsat ÇED yönetmeliğine aykırıydı.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği m.6/(3)  Yönetmeliğe tabi projeler için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemezken; tesise inşaat ruhsatı verilmiş; inşaat tamamlanmış ve  ondan sonra ÇED süreci başlatılmıştır.”

İznik Gölü kenarındaki Zeytinyağı Fabrikası mevzuata aykırı inşa edildi iddiası!

“ÇED DUYURULARI SAYFASINDA YOKTU”

“Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi web sitesinde, ÇED duyuruları sayfasında bu yatırıma ilişkin ‘ÇED olumlu’ veya ‘ÇED gereksiz’ kararı yoktu ve inşaat başlamıştı” ifadelerini kullanan Erol Çiçek, bunun üzerine Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi avukatlarından Av. Sedat Ata ile beraber inşaatın durdurulması ve göz yuman yetkililerle ilgili yasal işlem uygulanması talebiyle Bursa Valiliği’ne başvuruda bulunduklarını belirtti. 

“VALİLİK ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI VERDİ”

Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan bilgi edinme dilekçeleri için cevap alamadıklarını dile getiren Erol Çiçek, Orhangazi Belediyesi'nin inşaat ruhsatına onay verdiğini aktararak, şöyle konuştu:

“Valiliğin yanıt vermemesi üzerine, Valiliğin örtülü red anlamına gelen bu işlemine karşı dava açıldı. Valilik mahkemeye sunduğu cevap dilekçesinde, tesisin mühürlendiğini ve idari para cezası verildiğini belirtmesine rağmen, Bursa 1. İdare Mahkemesi, 13.04.2021 tarihinde hukuka aykırı olarak yürütmenin durdurulması istemini reddetti.

Valilik, milletvekillerinin, siyasilerin ve bürokratların katıldığı temel atma töreninden haberi yokmuş gibi davranıyordu. Şikayetin Valiliğe ulaşmasıyla birlikte, dilekçeye yanıt verilmeyerek, zaman kazanılmaya çalışıldı. Bu arada Aslı Evke Barka adına hazırlanan ‘Proje Tanıtım Dosyası’na (PTD) Valilik tarafından  10.03.2021 tarihinde apar topar ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

‘ÇED gerekli değildir’ kararına da dava açtık. Neyse ki, ülkemizde hala mahkemelerin olduğunu hatırlatan bir karar 3. İdare Mahkemesi’nden çıktı ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi.”

“MAHKEME ÇEVREYE ETKİSİNİN İNCELENMEDİĞİ KARARINA VARDI”

Mahkemenin verdiği kararla ilgili de konuşan Erol Çiçek, “Mahkeme, dava konusu proje alanının İznik Gölü’ne 500 metre mesafede bulunduğu ve İznik Gölü’nün “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” olarak tescilli olduğunu, dolayısıyla projenin duyarlı yörelerde kurulmak istendiği; Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden “Sulak Alan Faaliyet İzin Belgesi” alınmadığını, proje alanın 500 m. kuzeyinde yer alan duyarlı bir yöre olan İznik Gölü’ne ve çevreye etkilerinin  bilimsel olarak incelenmediği; gerekçeleriyle ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti” açıklamasında bulundu.

İznik Gölü kenarındaki fabrikaya inşaatı bittikten sonra ÇED raporu verildi iddiası!


Geri Dön