22 / 12 / 2024

İznik Gölü kenarındaki fabrikaya inşaatı bittikten sonra ÇED raporu verildi iddiası!

İznik Gölü kenarındaki fabrikaya inşaatı bittikten sonra ÇED raporu verildi iddiası!

Orhangazi'de zeytinyağı fabrikasının ÇED süreci, inşaatı tamamlandıktan sonra başladı. Avukat Erol Çiçek, tesisin inşaatının ÇED yönetmeliğine, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na ve 1/25 000 Ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı'na aykırı olduğunu belirtti. 



Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Heceler köyünde İznik Gölü’ne 400 metre uzaklıkta, Ekim'de temeli atılan zeytinyağı fabrikasının inşaatı, ÇED raporu alınmadan bitirildi. Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde ‘ÇED gerekli değildir’ ya da ‘ÇED olumlu’ kararı alınmadıkça projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyeceği, proje için yatırıma başlanamayacağı ve ihale edilemeyeceği ifade ediliyor. Tesise inşaat ruhsatını, Orhangazi Belediyesi verdi. 

AB Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma İçin Yardım Programından (IPARD) hibe destekli Olea Armunia Zeytinyağı Üretim Tesisi, AKP’li Belediye Meclisi üyesi Murat Evke’nin kızı Ebru Evke’ye ait. 7 Ocak’ta ÇED süreci başlatılan tesisin proje tanıtım dosyasında inşaat aşamasının bitirildiği belirtiliyor. Yönetmelikte, ‘ÇED olumlu’ kararı alınmaksızın başlanan faaliyetlerin Bakanlıkça, “ÇED gerekli değildir” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetlerin ise mahallin en büyük mülki amiri tarafından süre verilmeksizin durdurulacağı ifade ediliyor. 

İznik Gölü kenarındaki fabrikaya inşaatı bittikten sonra ÇED raporu verildi iddiası!

NAZIM İMAR PLANI’NA VE KANUNA AYKIRI

Tesis, ayrıca konumu itibariyle 1/25 000 ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı’na göre 700 metre kısa mesafeli koruma alanında yer alıyor. İznik Gölü Nazım İmar Planı’nın özel hükümlerinde; ‘Turizm, iskan ve sanayi yerleşmelerine izin verilemez’ ve ‘Çöp ve moloz birikintisine izin verilemez’ ifadeleri bulunuyor.

Tesisin inşası, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun 13. Maddesi'nde yer alan ‘Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri, tarımsal üretim amacı dışında kullanılmaz’ ifadesine de aykırı oluyor.

VALİLİK İNŞAATIN DURDURULMASI BAŞVURUSUNA YANIT VERMEDİ

Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi Avukat Erol Çiçek, tesisin 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği, 1/25 000 Ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı'na aykırı olduğu nedeniyle, Bursa Valiliği’ne inşaatın durdurulması ve İmar Kanunu gereği yapılan kısımların yıkılması için başvuru yaptı. Dilekçeye 60 gün boyunca yanıt verilmemesinden sonra Av. Çiçek, valiliğin örtülü red işleminin çok ivedi yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dava sürüyor.

İznik Gölü kenarındaki fabrikaya inşaatı bittikten sonra ÇED raporu verildi iddiası!

‘TÜM YASAL RUHSAT VE SÜREÇLER TAMAM’

Büyükşehir ve Nilüfer Belediyesi’nde Belediye Meclis ve İmar Komisyonu üyesi olan Murat Evke, Hüdayi Demir’e şu cevabı verdi:

“Tarım amaçlı yapılan bir bina. Tüm yasal ruhsat ve süreçleri tamam. En ufak bir eksiği yok. Tarım görüşü de alınmış. Her şey ruhsat dosyasında mevcut. Orada ailecek sahip olduğumuz zeytinlikler ile tarımı desteklemeye devam edeceğiz. Benim üzerimden ne partimi ne başkanımı çevre düşmanı göstermeye kimsenin hakkı yok. Acaba o bölgede kurulu olan diğer yağ tesislerinin ÇED raporu var mı yok mu? Bu bir zeytin projesidir”

Eyüpsultan Kemerburgaz’da rezerv yapı alanı imara açıldı iddiası!


Geri Dön