İznik Gölü'ne yapılan mesire alanına tepki!
Yaban hayvanların üreme ve konaklama yeri olan İznik Gölü'ndeki sazlıklar doldurularak, mesire yeri yapılıyor. CHP'li milletvekilleri duruma tepki gösteriyor.
CHP’li milletvekilleri tarafından daha önce kirliliğine dikkat çekilmek istenen İznik Gölü, yine bir doğa katliamı ile karşı karşıya. CHP Doğa Hakları İzleme Komisyonu üyesi Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, yaban hayvanlarının konaklama ve üreme yeri olan İznik Gölü'nün Yeniköy Burun Mevkii'nin mesire alanına dönüştürülmek istenmesinin katliam olduğunu belirtti. AKP’li Belediye Başkanı Osman Sargın ise oranın çöp alanı olduğunu ve bu çöplüğü yaşam alanına dönüştüreceklerini söyledi.
“HAYALDİ GERÇEK OLDU, GÖLÜN ÜZERİNDE YÜRÜYORUZ”
CHP Milletvekili Kayışoğlu, CHP İznik İlçe Başkanı Ayan Özer, DOĞADER Başkanı Murat Demir ve çok sayıda belediyenin mesire alanı yapacağı 131 dönümlük bir alana sahip Yeniköy Burun Mevkii'nde incelemelerde bulundu. Dolgu çalışmasıyla sazlığın yok edildiğini kaydeden Kayışoğlu, “Hayaldi gerçek oldu, gölün üzerinde yürüyoruz” dedi.
İznik Gölü'nün Türkiye'nin 5'inci büyük doğal gölü olduğunu vurgulayan Altaca Kayışoğlu, İznik Gölü, suyunun içilebilir özellikte olduğu için aynı zamanda bir içme suyu rezervi olarak da görüldüğü kaydetti. Gölün bir rant alanı gibi algılanmaması gerektiğini kaydeden Kayışoğlu, şöyle devam etti:
RAMSAR SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA BİR SİT ALANI
“Göl sularıyla beslenen tarlalardan elde edilen ürünler sofralarımıza geliyor. İznik Gölü'nün özelikle İznik-Sölöz ve Orhangazi Deltası’nda çok kirlendiği görülüyor. Bunun birçok nedeni var. İznik ve Orhangazi'deki sanayi tesisleri, çevresindeki yerleşim birimleri ve küçük zeytinyağı fabrikalarından göle atık ve kanalizasyon karıştığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor. Ayrıca Zirai araç gereçlerin gölde yıkanması da kirliliği artıran faktörler arasında yer alıyor.”
Kayışoğlu, toprakla doldurulan sazlıklardan yükselen kuş seslerine dikkat çekerek, İznik Gölü’nün aynı zamanda sulak alan olduğunu söyledi. Kayışoğlu, şöyle konuştu:
“Sazlıklar, yaban hayatını koruma, geliştirme sahaları ve yerleştirme alanı. Bölge yine kuş ve biyoçeşitlilik alanı olarak dikkat çekiyor. Ramsar Sözleşmesi kapsamında, bütün bu özellikleriyle doğal sit alanı. Yani bırakın dolgu yapmayı tek bir çivinin bile çakılması için Tabiat varlıklarından izin alınması gerekir. Böyle bir izin var mı? Gölün, kendini temizleyip soluk alabilmesi için toprakla buluşması gerekir. İçinde bulunan pisliği böylece soluklanır, kirinden arınır. ‘Burası sazlık ne işe yarar?’ ‘Çirkin, dolduralım’ derseniz, bu doğa harikası gölü katledersiniz, içindeki canlıların, göl çevresindeki yaşamın katili olursunuz. Bu projeyi hayata geçirenlere sesleniyorum. Yapmayın! Niyetiniz iyi olabilir ama gölü katledersiniz.”
“ÇEKİN ELİNİZİ İZNİK GÖLÜ’NDEN”
Dolgu alanı ve göldeki kirlilik konularını TBMM'ye taşıdıklarını da ifade eden Kayışoğlu, İznik Gölü'ndeki tahribatın ortaya çıkarılması ve geleceğinin güven altına alınmasını istediklerini kaydederek, “İznik Gölü sıradan bir göl değil. Bu nedenle yönetim planının olması gerekir. Bu alanı dolduranlara soruyoruz; Var mı böyle bir çalışmanız? Son sözümüz şu: Çekin elinizi İznik Gölü'nden.”
DOĞADER Başkanı Murat Demir de İznik Gölü'nün dünyada önemli geçiş noktalarından birisi olduğunu, toprak doldurulan sazlıkların kuşların ve balıkların üreme, konaklama ve kışlak alanı olduğunu hatırlatarak, “İznik Gölü bir sulak alandır. Sulak alan ve çevre kanuna göre bu yapılan suçtur. Birileri burada sulak alanlar ve çevre kanunu hiçe sayarak, İznik yönetim planını görmeyerek suç işliyor” diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKANI: BURASI YABANİ HAYVAN SAHASI DEĞİL!
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, CHP’li Kayışoğlu'nun gölle ilgili iddialarına yanıt verdi. Çalışmanın hazmedilemediğini savunan Başkan Sargın, bu alanın kendisinden önceki başkanların da hayali olduğunu ve 1/5 binlik haritada günübirlik tesis alanı olarak işaretlendiğini kaydetti. Bölgeye yıllarca çöp ve moloz döküldüğünü de bildiren Sargın, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan Genel Müdür Prof.Dr. Kemal Yalınkılıç, bakan adına imzaladığı belgede de ‘Topoğrafyasının bozulmuş ve doğal yaşam alanı açısından da zengin olmaması nedeniyle Burun mevkiinin temizlenmesinde sakınca görülmemektedir’ diye görüş bildirildiği söyledi.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün bölgeyi 2015 yılında belediye tahsis edildiğini ifade eden Sargın şöyle devam etti:
“Buraları 20 yıldan beri insanların çöp döktüğü alandı. Ve buralar ne av alanı ne de yabani hayvan sahası. Niye bu hizmetlerin önüne geçilmek istenmekte onu anlayabilmiş değilim. Biz orasını yeniden kazandırmaya çalışıyoruz. Kim ne yapmak ve istiyor ve bu hizmetleri ne için durdurmak istiyor bilmiyorum ancak, bizler hizmet etmek istiyoruz. Ne pahasına olursa olsun. beş tane belediye başkanımın hayali olan günü birlik tesisinde Otopark, Mini Hayvanat Bahçesi, Motokros Yarış Sahası, Hobi ve Dinlenme Bahçesi, Çocuk oyun alanı ve Piknik Alanları oluşturacağız. Yani bu İzniklilerin ve İznik dışından gelen vatandaşlarımızın hizmet alanı olacaktır. Hizmette yarışalım. Siyasi partileri buraya yığarak, hizmetlerin engellenmesi için değil. Hizmet için tüm gövdemizi bu taşın altına bizler koyduk. Çöplük bir alanı yaşam alanına dönüştürüyoruz.”
Bölgeyle ilgili İl Çevre Müdürlüğü ile ortak bir projeleri daha olduğunu kaydeden Sargın, CHP'li Kayışoğlu'nu açıklamalarından dolayı kınadığını ekledi.
Sözcü