23 / 12 / 2024

İzoduo, depreme dayanıklı malzeme üretti!

İzoduo, depreme dayanıklı malzeme üretti!

Türkiye'de inşaat sektörü hızlı bir şekilde büyürken, inşaat firmaları da farklı fiyat ve alternatifte projeler üreterek tüketicilere ulaşmaya çalışıyor



Buna karşın bazı yapılarda kalitesiz ve ucuz ürünlerin tercih edilmesi de vatandaşların hayatını tehlikeye atıyor. Eskişehirli İzoduo firması, 17 Ağustos depremindeki eksikliklerden esinlenerek yeni bir yapı taşı üretti. Volkanik bir kaya türü olan pomza taşı ile çimento ve polistren köpüğünü (EPS) birleştiren şirket, Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) patent alarak yalıtım niteliği yüksek yeni bir duvar yapı elemanı meydana getirdi. Üretim için 5 milyon lira yatırım yaptıklarını belirten İzoduo Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Lüleci, bu yatırımlarla mevcut 2 bin metre üretimi birkaç yıl içinde 5 bin-5 bin 500 metreye çıkaracaklarını söyledi. Türkiye'de 7 milyar dolarlık bir kaynağın yalıtımsızlıktan dolayı heba edildiğini vurgulayan Lüleci, yapılarda bu ürünlerin kullanılmasıyla birlikte hem depremde hasar riskinin azalacağını hem de ısı kaybının yüzde 50 düşeceğini kaydetti.

Ülkeler son dönemde üretimlerde çevre dostu ürünleri tercih etmeye başladı. Bu sayede hem ekolojik denge korunurken hem de insan sağlığı ön planda tutuluyor. Buradan yola çıkan Eskişehirli İzoduo firması, üretimlerinde birinci sınıf tarım toprağı yerine Türkiye'de bolca bulunan pomza taşı kullanarak yeni bir ürün geliştirdi. Bu üretimin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Lüleci, ayrıca fabrikalarda elektrik haricinde hiçbir enerji kullanmadıklarını kaydetti. Bir nevi inşaatlar için tuğla ürettiklerini kaydeden Lüleci, bu üretimleri de sıcak tuğla fırınlarından ziyade mermer makineleriyle yaptıklarını dile getirdi. İzoduo'nun geliştirilmesi için üniversitelerle sıkı bir çalışma yürüttüklerini belirten Lüleci, birkaç yıla kadar depreme dayanıklılık konusunda tercih edilir hale geleceklerini söyledi. Üçlü karışımın hem hafif hem de dayanıklılık konusunda deprem riski taşıyan bölgelerde ön plana çıkacağına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı, "Rakiplerimiz metrekarede 180 kg beton kullanırken bizde bu oran 110 kiloya düşüyor. Ürünün özelliğinden dolayı binalar hiçbir şekilde içeriye su çekmiyor. Maliyetlerimiz de metrekarede 60 liraya kadar düşüyor." ifadelerini kullandı. Firma ayrıca önümüzdeki günlerde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na deprem testi yaptıracak.

Kanada ve AB ülkelerine de üretim izni vereceğiz

Beş ay önce 50 kişiyle üretime başlayan şirket, yıl sonuna kadar en az 200 kişiyi daha istihdam edecek. Üretimlere Eskişehir'de başlayan İzoduo'nun hedefi en az birkaç şehirde de yeni fabrikalar kurmak. Türkiye genelinde beton santralleri kurmayı planladıklarını ifade eden Hüseyin Lüleci, ilk olarak çevreci illeri tercih edeceklerini kaydetti. Fabrikalarında bir metrekare bile atık olmadığını savunan Lüleci, başından geçen bir anıyı şöyle anlatıyor: "Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e ruhsat için gittik. Bize 'tuğla fabrikası kuruyorsunuz, izin veremem' dedi. Ancak üretim tesislerimizde elektrik haricinde bir şey kullanmadığımızı söyledik. Ayrıca bir gram bile atığımızın olmadığını söylediğimizde, Büyükerşen, 'o zaman bir tane daha açın' tavsiyesinde bulundu." Bu ürünün patentinin kendilerinde olduğunu kaydeden Hüseyin Lüleci, 2011 yılına kadar ürünün kullanım izninin Kanada başta olmak üzere birçok AB ülkesine de verileceğine açıkladı.

İzoduo Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Lüleci'nin ilginç bir de yönü var. Ailesi sanayici olan Lüleci'nin kendisi ise doktor. Şirketin, satım aşamasında arkadaşlarına aracı olan Lüleci, projenin kafasına yatması sonrasında ise şirketi satın almış.
Bayram Kaya/Zaman


Geri Dön