01 / 05 / 2024

İZTO da İzmir Limanı ihalesine ortak olarak girebilir!

İZTO da İzmir Limanı ihalesine ortak olarak girebilir!

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, İzmir Limanında bu yıl içinde yapılması beklenen yolcu limanı ihalesiyle ilgili, kruvaziyer gruplarıyla görüştüklerini belirterek, "Biz elimizle, gövdemizle, kafamızla, her şeyimizle bu projenin içindey



İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, oda olarak 2003 yılında limana gelen turistlerin ayak bastı ücretlerini ödeyerek başlattıkları kruvaziyer turizmde İzmirin Türkiyede ikinci büyük liman haline geldiğini, bu sene 300 gemi ile 650 bin yolcunun kente gelmesinin beklendiğini ifade etti.

İzmir Limanının mevcut kapasitesinin en fazla 4 kruvaziyer geminin yanaşmasına izin verdiğini, İzmire yönelik talebin daha yüksek olduğunu kaydeden Demirtaş, bu amaçla yolcu ve yük limanlarının birbirinden ayrılarak yolcu limanı için özelleştirme sürecinin başlatıldığını kaydetti.

Dünyanın önde gelen kruvaziyer gruplarının İzmirde kruvaziyer limanı yatırımlarına ilgi duyduğunu, geçmişte Costa ile bu anlamda görüşmelerin yürütüldüğünü hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Limanın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan planlama çalışmasının ağustosta tamamlanıp ihaleye çıkma aşamasına gelmesi bekleniyor. Planlama çalışmalarına biz de destek veriyoruz. İzmirin önde gelen mimarları karşılık beklemeksizin planlama çalışmalarına destek veriyor. Yeni liman projesiyle ilgili Costa Crociere Başkanı Gianni Onorato ve Üst Düzey Yöneticisi Pierluigi Foschi ile ön görüşme yaptık. Şimdi projeyi Cenovaya giderek anlatacağız. Ayrıca MSC firması Üst Düzey Yöneticisi Pierfrancesco Vago ile görüşeceğiz. Diğer yatırımcı gruplarla da görüşmelerimiz olacak."

Demirtaş, İzmirde kruvaziyer turizmini başlatan kurum olarak bu sektörün köklü hale gelmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini belirtti. Odanın liman ihalesine girip girmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Demirtaş, "Biz elimizle, gövdemizle, kafamızla, her şeyimizle bu projenin içindeyiz. Her şekilde oluruz. Görüştüğümüz gruplar, gelir limanı almak isterler destek oluruz, siz de girin, konsorsiyum oluşturun derlerse, İzmirlileri bu işin içine sokun derlerse aracı oluruz. Meclis karar verirse oda olarak sembolik de olsa liman ihalesine girecek şirkete ortak olabiliriz" dedi.

Öte yandan, 2011 sezonunda  İzmir  Limanına yanaşan gemi sayısı 102, yolcu sayısı 188 bine ulaştı.

AA


Geri Dön