05 / 05 / 2024

Japon profesör Shinji uyardı: Kahramanmaraş'ta güçlü bir deprem yaşanma olasılığı...

Japon profesör Shinji uyardı: Kahramanmaraş'ta güçlü bir deprem yaşanma olasılığı...

Japonya Tohuku Üniversitesi Profesörü Shinji, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili konuştu. Shinji uyardı: Kahramanmaraş'ta güçlü bir deprem yaşanma olasılığı...



Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; bulunduğu konum nedeniyle büyük ve yıkıcı depremlere sıkça maruz kalan Japonyalı profesör, Kahramanmaraş depremlerinin “1000 yılda bir” görülebilecek şiddette olduğuna dikkat çekti. 

Japonya Tohoku Universitesi Uluslararası Afet Bilimi Araştırma Enstitüsü Profesör Toda Shinji, Kahramanmaraş merkezli ve 10 şehri etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerden meydana gelen en büyüğü olduğuna ilişkin örnekler vererek açıklamalarda bulundu.

Japon profesör Shinji uyardı: Kahramanmaraş ta güçlü bir deprem yaşanma olasılığı...

Açıklamasında "Bin yılda bir görülecek bir deprem. Kabukta geniş bir hareket meydana geldi. Böylesi büyük kırılma ve kabuk hareketi ancak bin yıl sonra görülür" ifadelerine yer veren Prof. Shinji, Türkiye’deki depremde ortaya çıkan enerjinin, Kobe ve Kumamoto depremlerinden 15 kat büyük olduğunu dile getirdi. 

Profesör Shinji, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'de karada meydana gelen en büyük depremlerden biri olduğuna vurgu yaptı. 

"Türkiye’deki son deprem Çin’deki Siçuan, Alaska, Yeni Zelanda ve Tibet depremlerinden bile daha büyük ve kötüydü. Üstelik saydıklarımın üçü kırsal kesimde oldu can kaybı azdı" açıklamasında bulunan Japon profesör Shinji, Türkiye'deki depremlerin doğrudan yerleşim yerlerinde meydana geldiğine dikkat çekerek en son Erzincan 1939 depreminde böyle olduğunu aktardı. 

Japon profesör Shinji uyardı: Kahramanmaraş ta güçlü bir deprem yaşanma olasılığı...

Prof. Shinji yıkımın bu denli büyük olmasının başlıca nedeninin merkez üssünün yüzeye yakın olması olduğuna dikkat çekti. Shinji Arap plakasının Anadolu’ya doğru hareket ettiğine, çok sayıda fay hattı ve kabuktaki kırılmanın büyük artçıları tetiklediğine vurgu yaptı. 

Açıklamasında "Türkiye’deki depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı oluyor, normalden büyük bu artçılar. Büyük depremler uzun fay hatları boyunca meydana gelir. Yapıların olduğu fay hattı 200 km uzunlukta ve buradaki gerilim sonucu meydana gelen kırılma yıkımın bu denli geniş bir alana yayılmasına sebep oldu" diye konuşan Shinji, 1999 yılının ağustos ayındaki Kocaeli ve ondan birkaç ay sonraki Düzce depremine işaret ederek, "1999 yılının ağustos ayında meydana gelen depremde ortaya çıkan enerji büyüktü ama aslında bir kısmı da diğer fay hattına aktarıldı. O depremde ortaya çıkan büyük gerilim sonrası ikinci deprem birkaç ay sonra yaşandı" açıklamasında bulundu.

Depremin ne zaman nerede meydana geleceğinin tahmin edilemeyeceğine vurgu yapan Shinji, "Ama aynı bölgede (Kahramanmaraş) güçlü bir deprem yaşanma olasılığını göz ardı etmemeliyiz" şeklinde konuştu.

Ahmet Ercan, peş peşe açıkladı! Artçılar gecikti dedi, riskli yerleri duyurdu: Burada beklenen deprem delice olur! 

Deprem Vakfı Başkanı da isyan etti: Betona su katan müteahhide bir daha ihale verilmesin!

Çadır fiyatları ne kadar? Trendyol, Koçtaş ve Decathlon çadır fiyatları kaç TL? 10 Şubat 2023 çadır fiyat listesi 

Son dakika gelişmesi! Deprem sonrası yaşanan hırsızlık olayları için bakanlık harekete geçti!


Geri Dön