19 / 05 / 2024

Japonya'da Tokyo için yedek şehir kurulacak!

Japonya'da Tokyo için yedek şehir kurulacak!

Japon hükümeti, başkent Tokyo için yaptıkları 'yedek şehir' kurma projesini, geçtiğimiz haftalarda açıkladı. Projeye göre, olası bir deprem durumunda şehir sakinleri yedek şehre gidecek



Japon hükümeti, başkent Tokyo için yaptıkları 'yedek şehir' kurma projesini, geçtiğimiz haftalarda açıkladı. Projeye göre, olası bir deprem durumunda şehir sakinleri yedek şehre gidecek ve orda hem yaşayıp, hem de çalışmaya devam edecek. Şehrin adı IRTBBC, yani Integrated Resort, Tourism, Business and Backup City (Entegre Edilmiş Konaklama, Turizm, İş Merkezi ve Yedek Şehir) olarak geçiyor.

Mart ayında yaşanan deprem ve tsunami felaketinde Tokyo'da ciddi bir hasar ve can kaybı yaşanmamış olsa da, başkent günlerce elektriksiz ve temiz susuz kalmıştı. Bunun üzerine yönetimdeki Demokratik Parti yetkilileri, bu fikir üzerine çalışmaya başladı. Wired.co.uk isimli internet sitesine açıklama yapan Demokratik Parti üyesi Hajime Ishii, fikrin temelinde "Ulusun düzgün şekilde işleyebilmesi için, yedek bir güç kaynağı oluşturulması" düşüncesinin olduğunu söylüyor.

Proje henüz fikir aşamasında; 3 boyutlu bir tasarım ya da planlar yapılmış durumda değil. Bununla beraber projenin uygulanabilir olup olmadığının araştırılması için, yaklaşık 333 bin TL'lik bir bütçe ayrıldı. Yedek şehrin büyük olasılıkla, Itami Havaalanı'nın da bulunduğu arazide yükselmesi bekleniyor. 1994'ten beri uluslar arası niteliğini kaybeden bu havaalanı yıkılarak, yaklaşık 5 bin metrekarelik bir arazide yükselen yedek şehir kurulacak. Tokyo'nun 482 kilometre batısında bulunacak şehirde Parlamento ve bakanlıklar gibi hükümet binaları da olacak. Bunların yanında 200 bin kişinin çalışabileceği ofis alanları, kumarhaneler, parklar, 50 bin kişilik konutlar ve 579 metre yüksekliğindeki dünyanın en yüksek binası da burada olacak.
 
Hürriyet


Geri Dön