04 / 05 / 2024

Japonya'daki sahipsiz adalar kamulaştırılacak!

Japonya'daki sahipsiz adalar kamulaştırılacak!

Japonya 'da hükümet, sayısı 400 'ü bulan sahipsiz adaların sahiplerini tespit edecek, sahipsizleri ise kamulaştıracak. Karar, uzun süredir komşu ülkelerle yaşanan ada anlaşmazlıkları sonrasında geldi...




Hükümet,  Japonya ve çevresinde bulunan adaların sahiplerini tespit etmek ve sahipsiz olanlarını kamulaştırmak için çalışma başlattı.


Japon basınında yer alan haberlere göre hükümet, yaklaşık 400 adanın sahiplerini tespit etmek ve sahipsiz olanlarını kamulaştırmak için komisyon kurdu.


Maliye ve Adalet Bakanlığının yanı sıra sahil güvenlik birimlerinden de yetkililerin görev alacağı komisyon, ülkenin uzak bölgelerinde bulunan sahipsiz adaları kamulaştıracak ve yeniden isimlendirecek.


Kamulaştırma kararının Japonya'nın komşu ülkelerle sık sık adalar konusunda anlaşmazlık yaşaması üzerine alındığı bildiriliyor. 


2012 yılında yürütülen benzer çalışmalarda 40 adacığa yeni isim verilmişti.


Çalışmanın 2014 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.


Bir ada ülkesi olan Japonya, komşusu Çin ile Çinlilerin Diaoyu adını verdikleri Senkaku adaları; Güney Kore ile Korileler tarafından Dokdo diye isimlendirilen Takeshima adaları; Rusya ile de Ruslar tarafından Kuril adaları olarak adlandırılan Kuzey Bölgeleri konusunda anlaşmazlık yaşıyor.


Japonya geçen haziran ayında, ABD ile düşman kuvvetlerinin eline geçen adaların geri alınmasını içeren ortak askeri tatbikat düzenlemişti


Zaman Gazetesi


Geri Dön