07 / 05 / 2024

Japonya'dan Türkiye'ye övgü: Deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmaları takdire şayan!

Japonya'dan Türkiye'ye övgü: Deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmaları takdire şayan!

Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) Başkanı Dr. Tanaka Akihiko, Türkiye’nin depremle mücadelede çalışmaları ile kalıcı konutların yapımı konusunda övgülerde bulundu. Bakan Özhaseki de çok hızlı hareket edildiğini ve teslimlerin gelecek sene yapılacağını belirtti. İşte ayrıntılar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, JICA Başkanı Dr. Tanaka Akihiko'yu ve birlikte olduğu  heyeti makamında kabul etti. Gerçekleştirilen görüşmede; 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin bıraktığı ağır hasarlar ve kentlerin altyapısının güçlendirilmesi için yapılacak olan çalışmalar ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. 

Ankara’ya gelmeden önce depremin meydana geldiği şehirlerden Gaziantep ve Kahramanmaraş’ı ziyaret ettiklerinin aldını çizen JICA Başkanı Akihiko, kentlerin  yeniden inşası için sürdürülen çalışmaların etkileyici olduğuna vurgu yaptı. 

Japonya dan Türkiye ye övgü: Deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmaları takdire şayan!

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan habere göre; JICA Başkanı Akihiko, 2011 senesinde Japonya'da yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremin sebep olduğu tsunamiyi anımsatarak, "Jeolojik şekilde aslında iki ülkenin kaderi epeyce benzer. Maalesef sık sık büyük depremlerle karşı karşıya kalıyoruz. Sizlerin deprem sonrası konteyner kentlerle, kalıcı konutlarla göstermiş olduğunuz çalışmalardaki ilerleme, bizim 2011 senesindeki Japonya depremi sonrası çalışmalarımızdan çok daha hızlı görünüyor" dedi ve afetle mücadele ve yeniden inşa çalışmalarına desteklerin takdire şayan olduğunu belirtti. Akihiko, bunlara sahada da şahit olduklarını söyledi. 

Yapılan ortak çalışmaların gelecekte çok daha iyi bir yere geleceğinin altını çizerek, "Bugün 60 milyar Japon Yeni değerinde finansman paketi anlaşmasına imza atacağız. Anlaşmanın amacı ise afetten etkilenen şehirlerin yeniden inşasında kullanılmak amacıyla aktarılacak fonları sağlamak. Bakanlığınız ve İLBANK ile yapacağımız bu çalışma ile fonun gerekli altyapı ve sosyal hizmetler alanındaki aktarımlarını biliyoruz. Bu paketi aktive etmek amacıyla bizler de heyecanla bekliyoruz" açıklamasında bulundu. 

Japonya dan Türkiye ye övgü: Deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmaları takdire şayan!

Bakan Mehmet Özhaseki de toplantıda deprem bölgesine ilişkin genel bilgiler aktardı ve hasarın büyük olduğunu anımsattı. Özhaseki, söz konusu açıklamasında "Bir yıl kadar önce yaşamış olduğumuz büyük afet; bizim için belki Anadolu medeniyetimizde karşımıza çıkabilecek en büyük felaket. Bir yıldan fazladır o bölgede büyük bir faaliyet içerisindeyiz. Şu anda 400 bin kadar kalıcı konutun inşaatına ya başladık ya da tamamlanmak üzere. İş yerleri için de aynı durumu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, vatandaşların da Bakanlığın teknik şartlarına uyarak kendi yapmak istemesi durumunda maddi olarak desteklendiklerinin altını çizen Özhaseki, "Konutlarımızın da eş zamanlı olarak altyapılarının bitmiş olması gerekiyor. Bunun için de büyük bir çaba ve gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bakan Özhaseki, gece gündüz demeden çalıştıklarına dikkat çekti ve çok hızlı hareket ettiklerinin, kendileri kadar hızlı hareket eden, bu işlerin altından kalkabilecek dünyada başka bir ülkenin olup olmadığını bilmediğinin altını çizdi. 

Özhaseki, söz konusu açıklamasını "Biz kendimize bir hedef koyduk. Bu hedef çerçevesinde de gece gündüz demeyerek koşturuyoruz. İnşallah inşa faaliyetlerimizi önümüzdeki yıl içinde tamamlayıp hak sahiplerine konutlarımızın tamamını teslim edeceğiz" diyerek tamamladı. 

Gürsel Tekin: Konut krizi sadece bir ekonomik sorun değil, aynı zamanda halkın temel haklarına yapılmış bir saldırı!

Dünyanın en pahalı emlak piyasasına sahip! Konut fiyatları 10 ayın ardından ilk kez yükseldi! 

İstanbul Adliyelerinde kira davaları ne kadar sürüyor? Anlaşamayan ev sahiplerine ve kiracılara büyük şok!


Geri Dön